Икономика

Кабинетът хем се възмущава от WEBIT, хем го финансира

   
Кабинетът хем се възмущава от WEBIT, хем го финансира

Въпреки скандала с продажбата на билети от 3000 евро за изложението WEBIT в комплект с прием на премиера, служебният кабинет все пак реши да го подкрепи.

Вместо очакваните 4.7 млн. лв., организаторите на изложението - WEBIT фондация, ще получат подкрепа от правителството в размер на 350 хил. лв. С тази сума ще бъде платен наемът в НДК, където ще се проведе изложението на 23 и 24 октомври т. г.

Преди няколко дни от Министерски съвет предупредиха със специално съобщение, че не са поемали никакви ангажименти във връзка с продажба на „Platinum ticket” за фестивала на стойност 3000 евро с включен официален прием на министър-председателя. "Продажбата на билети на стойност до 3000 евро без ДДС категорично и по никакъв начин не може да бъде обвързвана с възможност за участие в официален прием на министър-председателя", се посочва в съобщението на МС. 

Днес стана ясно, че две министерства - на иновациите и на образованието, са били натоварени да изкупят 4500 билета, включително за ученици, учители и студенти, по 500 лв. всеки. 

От МС припомнят, че през януари т.г. кабинетът Денков-Габриел е възложил организацията по участието на България като официална страна – партньор на Международното изложение WEBIT да се осъществи от Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката. През февруари за целта са одобрени допълнителни разходи в размер на 4 700 000 лв. по бюджета на трите ведомства.

Представители на трите министерства са провели днес среща с организаторите на WEBIT, на която е обсъдено, че средствата, които ще бъдат изразходвани от държавния бюджет, трябва да бъдат намалени. Очаква се официален отговор от организаторите. 

"Изменението в планираното партньорство на държавата за изложението се налага заради неяснота относно първоначалната концепция по организирането на участието на България и свързаните с това затруднения по отношение на поетите ангажименти от трите отговорни институции", се казва в позиция на кабинета. 

До момента от страна на WEBIT фондация не била постъпвала документация с конкретни технически параметри за  отделните дейности, което затруднявало организирането на участието на страната ни и възпрепятства обоснованото разходване на държавни средства от такъв мащаб.

С решението от януари тази година е предвидено всяко едно от трите министерства да сключи договори за наем на площ за изграждане на три щанда, като средствата са в размер на 350 000 лв. за площ от 500 кв. м и съответно 700 000 лв. за площ от 1000 кв. м. Тези суми е било планирано да се заплатят извън средствата за наем на НДК. Това противоречи на всички нормативно установени изисквания и правила за разходване на публични средства и не предполага самостоятелно наемане на площ от страна на трите ведомства, още повече че в посочените суми не се включва изграждане на щанд и неговото вътрешно оформление. Не е ясно и дали фондация WEBIT е включила други ангажименти в посочените суми, се казва в съобщението.

Едновременно с осигуряване на изложбена площ и наем на НДК, според същото решение Министерството на икономиката и индустрията e трябвало да осигури видео техника, обзавеждане, печатни материали, транспорт, хотелско настаняване и кетъринг. Осигуряването на дейностите е планирано в размер до 700 000 лв. 

ЗАКАНА

От WEBIT фондация побързаха да обяснят, че продажбата на билети за събитието по никакъв начин не е обвързана с участието на премиера Главчев. Но практиката по света за подобен род международни събития била висшият ешелон на държавата да посреща специалните международни гости и да представя пред тях възможностите за бизнес и инвестиции в страната. Що се отнася до приема на кмета и на премиера - бил само с покани.

Организаторите на фестивала се оплакаха, че месеци наред правителството не отговаряло на запитванията им дали премиерът и ангажираните три министерства ще вземат участие. От WEBIT  заявили желание да се оттегли от ангажиментите си във връзка с участието на България като държава партньор на предстоящия фестивал на 23-24 октомври 2024 г., предвид създалата се ситуация. "Бездействие на държавната администрация въпреки поет ангажимент България да е страна партньор в тазгодишното издание на WEBIT е на път да се превърне в международен скандал, в който важни и влиятелни хора ще се почувстват излъгани", обяви изпълнителният председател на фондацията Пламен Русев.