Анализи

Балабанов, ИТН: Ако се намери мнозинство за правителство - заедно ще обсъждаме име за премиер

   
Балабанов, ИТН: Ако се намери мнозинство за правителство - заедно ще обсъждаме име за премиер

Първият мандат беше блокиран, тъй като изглеждаше прекалено политически на база заявките за постове. Вторият си отиде, тъй като ПП-ДБ го поставиха на бърза писта с декларацията. Нашата програма не е обвързана с ултиматуми, сядаме и мислим.

Това заяви зам.-председателят на групата на ИТН Станислав Балабанов през Нова тв. В понеделник партията на Слави Трифоново получи третия мандат, а днес започват първите разговори по него - с независимите депутати.

Ще се търси мнозинство от поне 120 депутати. Ако не намерим такова, връщаме мандата, каза Балабанов.

Още от началото на този парламент ясно заявихме, че ако първата сила не успее да състави правителство, ние имаме желание третият мандат да дойде в нас, за да седнем на масата и да видим има ли шанс за излизане от политическата криза с експертно правителство. Политическите сили казват - отиваме на избори и след 2-3 месеца ще съставим правителство. Значи разговорите ще се водят някъде, партиите ще се разберат, а защо не сега. Ние казваме - нека сега водим разговори, коментира Балабанов.

Ако намерим съгласие, вторият кръг от разговори при оформянето на мнозинство, изборът на личност за премиер трябва да е заедно - това име трябва да е обединително, то да е лице на нацията, а не заложник на конкретен партиен интерес. Най-важното е да създава доверие и спокойствие в хората, допълни той.

Сядаме на масата и да видим има ли приоритети, по които могат да се намерят допирни точки. Ние не предпоставяме с кандидат за премиер или министри. Сядаме на масата да видим имат ли воля партиите да работят по закони и приоритети - а ако се намери мнозинство, те ще бъдат фиксирани със срокове. Едва след това ще търсим експертизата, обясни зам.-шефът на групата на ИТН. Всички, които влязат в бъдещо мнозинство, ще могат да предлагат имена на министри. Експертният профил за нас е водещ, за да не се взривява държавата. Проблемът с лидерите и партийните началници, които заради егото си са готови да тласнат държавата в поредната криза, призовавам ги да се отдръпнат, допълни Балабанов.

Всяка партия може да застане зад експерт, който ще върши работата. Разликата е, че той не поставя червени линии, а чиста писта за човек, който разбира от работата си. А парламентът ще приема законодателната програма, обясни той.

Преговорите ще се случват пред очите на всички. Защото ако всички срещи досега се излъчваха пряко, щяхте да останете приятно изненадани на какво ниво се водят разговорите с експерти, допълни Балабанов. И обясни, че с представителите на ДБ на срещите по антикорупционното законодателство нямали особени различия.

ИТН е дясна партия. Ние сме за влизане на България в еврозоната, но тогава, когато страната е готова. Нека експертите да говорят за финансовите показатели на държавата, допълни той. И по повод референдума на "Възраждане" и подкрепата, която дадоха от ИТН, той обясни, че са го направили, защото подкрепят по принцип референдумите и след като от партията на Костадинов са събрали подписи, трябва да се проведе такъв.