Икономика

Webit отказаха финансирането от служебното правителство за наем на НДК

   
Webit отказаха финансирането от служебното правителство за наем на НДК

Служебното правителство предлага на Webit финансиране без ясна визия за стратегия и роля на държавата как да се възползва от Форума. В такъв случай, считаме, че каквото и да е финансиране би довело до ненужно харчене на парите на данъкоплатците. А това е несъвместимо с нашите принцип, пишат в позиция Webit.

Важно е да се отбележи, че Webit никога не е искал нищо от държавата. Държавата покани Webit със задачата да проведе глобално Webit събитие в
София, в мащаб който никога не се е случвал в страната досега. Министерствата дефинираха нуждите си от билети и изложбени площи, които трябваше да бъдат дадени от тях на бизнеса, иновативната екосистема и младите хора на България, пишат още от Webit.

В понеделник правителството предложи  да подкрепи Международното изложение WEBIT, като заплати сумата по наемане на Националния дворец на културата, избран за провеждане на изложението от WEBIT фондация, в размер на 350 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа /МИР/.

Изложението е включено в проекта на календар за 2024 г. на инициативата Бранд България, като общата визия за популяризирането й в рамките на този календар не е разработена и разписана. Към момента инициативата Бранд България е преустановена, което наложи да се преразгледа необходимостта от финансиране от страна на държавата в такива размери на събитието.

С решението на МС от началото на годината беше предвидено всяко едно от трите министерства да сключи договори за наем на площ за изграждане на три щанда, като средствата са в размер на 350 000 лв. за площ от 500 кв. м и съответно 700 000 лв. за площ от 1000 кв. м. Тези суми е било планирано да се заплатят извън средствата за наем на НДК. Посоченото обстоятелство противоречи на всички нормативно установени изисквания и правила за разходване на публични средства и не предполага самостоятелно наемане на площ от страна на трите ведомства, още повече че в посочените суми не се включва изграждане на щанд и неговото вътрешно оформление. Не е ясно и дали фондация WEBIT е включила други ангажименти в посочените суми.

Друг ангажимент, възложен на министерствата на иновациите и растежа и на образованието и науката с решението от януари, е закупуването на общо 4500 билета за участие във форума, включително на ученици, учители и студенти. Освен организационни препятствия заради прекъсването на учебния процес през октомври, организаторът предлага цена на билет за събитието в размер на 500 лв.

Едновременно с осигуряване на изложбена площ и наем на НДК, според същото решение Министерството на икономиката и индустрията, e трябвало да осигури видео техника, обзавеждане, печатни материали, транспорт, хотелско настаняване и кетъринг. Осигуряването на дейностите е планирано в размер до 700 000 лв.