Новини

Огромен пожар край Струмяни: BG-Alert изпрати съобщение до жителите на село Кърпелево да се евакуират

   
Огромен пожар край Струмяни: BG-Alert изпрати съобщение до жителите на село Кърпелево да се евакуират

Огромен пожар бушува край Струмяни в Благоевградско. Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица.
От системата BG-ALERT издадоха предупреждение за евакуация на село Кърпелево. Съобщението е получено на територията на Кресна и Струмяни.
Жителите на село Кърпелево да се евакуират. Причината е възникналият голям пожар в района. Следвайте указанията на компетентите органи!, пише в съобщението.
Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър. Пожарът върви към границата с Република Северна Македония. Подготвя се евакуация на селата Микрево, Каменица и по-високо разположеното Цапареве.
Засега са изпратени два екипа огнеборци, но положението е сериозно и се обмисля искане на помощ от въздуха. Наземно гасене не може да се извършва. Двата френски самолета, които участват в борбата с огъня в района на планината Славянка на границата с Гърция, са пренасочени към Струмяни.
Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов също пътува към района. Има непосредствена опасност за селата.
Наземно гасене не може да се извършва, затова двата френски самолета, чийто капацитет за вода е по-голям от нашите военни вертолети, ще бъдат пренасочени.
По-рано експлозии в района на планината Славянка на границата с Гърция, където от дни гори пожар, прекратиха гасителните действия.
В района има голямо минно поле и заради взривове работата на огнеборците бе преустановена и от двете страни на границата.