Анализи

Христо Иванов предлага тактически действия с Доган срещу Пеевски

   
Христо Иванов предлага тактически действия с Доган срещу Пеевски

Трябва да приемем, че ще работим с тези, които са против Пеевски в ДПС. Тактически. Дори и после някой да бъде посочен, че е неморален", коментира бившият съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов пред "Свободна Европа". Иванов специално уточнява, че има предвид да се работи в следващия парламент заедно с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и неговите хора. В отговор на въпроса дали припознава Доган като партньор на ПП-ДБ, Христо Иванов отговаря отрицателно. Според него не става дума за легитимиране на Доган, а за възползване от създалата се ситуация и "моментно тактическо взаимодействие" срещу Делян Пеевски.

"Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, да махнем последния модел на корупционната държава“, призова Иванов и сам определи тезата си като "скандална".

"Фундаменталният проблем на България е завладяната държава, който в последните години се олицетворява най-много с Пеевски", каза бившият съпредседател на ПП-ДБ. По думите му силата на Пеевски идва най-вече заради влиянието му в прокуратурата, чрез която той държи политическите си опоненти.

"Най-голямата власт на прокуратурата не е да се задейства срещу мен или срещу някой друг, а да бездейства", каза Иванов и допълни: "Решението беше съдебната реформа. Тя трябваше да излекува политическата система от политическата корупция".

Бившият лидер на "Да, България" казва, че коалицията ПП-ДБ ще трябва да работи с представители на политически сили, с които имат диаметрални различия – с хората на Доган и ГЕРБ. Според него това е единственият начин да се елиминира влиянието на Делян Пеевски в прокуратурата и да бъде спряно "презареждането в съдебната система". По думите на Иванов запазването на политическото влияние на санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" Делян Пеевски минава през бърз избор на следващ главен прокурор и председател на Върховния административен съд.

Не партньорство, а общи действия

"Не го припознаваме (Ахмед Доган - бел. авт.) като наш партньор. Не му даваме морална легитимация. Не казваме, че това е най-добрият човек на света. Нищо подобно не казваме. Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, да махнем последния модел на корупционната държава, дори и да си в тактическо взаимодействие моментно с човек, представлявал предишните етапи от същото, да се възползваме от това", коментира Иванов.

Той допълни, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също би се включил в едно такова тактическо сътрудничество, "ако бъде принуден да отговори на въпроса чия страна заема и да се яви с този отговор на избори". В момента Борисов е в "дълбок неутралитет, потънал е като руска подводница", каза Иванов. Христо Иванов допълни, че за да бъде отстранен Делян Пеевски, ще е нужно участниците в политическия процес да бъдат "незлобливи като гълъбите и мъдри като змиите"."Нямаме историческо време да чакаме собствено мнозинство. Времето тече против нас", каза Иванов. Той обясни, че първоначална договорка между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС за промените в конституцията е била сключена с бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ. "Разговорът за изграждането на този мост за съдебната реформа започна с Карадайъ. Това всичко беше свършена работа, докато Пеевски не видя в това възможност за себе си и се метна като на детски рожден ден на масичката с тортата, върху целия процес, и го уби", каза Иванов.

Той коментира, че след падането на кабинета Денков-Габриел се е видяло как някои министри могат да бъдат купени. Иванов даде пример с вътрешния министър Калин Стоянов, който още от началото бил кадър на Пеевски. След това бил приобщен и министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който остана в служебното правителство и бе изключен от "Продължаваме промяната".

Иванов добави, че Делян Пеевски има влияние във всички партии, като в ГЕРБ то минава "през Борисов", а от местната власт е видно, че "Пеевски е играч на терена на БСП". Иванов не изключи възможност Борисов да е потърсил съдействие от Ахмед Доган, за да не мине предложеният от него проектокабинет "Желязков", защото "Пеевски беше осигурил допълнителни депутати, от които да зависи бъдещето на кабинета, и щеше да се държи като сайбията". "Борисов нямаше никакво желание да управлява в ролята на Кирил Петков и да носи отговорност за кабинет, за който Пеевски през цялото време демонстрира, че влияе върху него", каза Иванов.

Нека да видим кой какво ще вземе

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира, че ПП-ДБ трябва да работи с легитимни представители на останалите политически сили, а в момента не се знае кой наистина представлява ДПС.

Той напомни, че ПП-ДБ има "сериозни разминавания" с Пеевски и Доган.

"Иначе това, че господин Пеевски изразява неприязън към нашата коалиция, е известен факт и чувствата са взаимни. Ако става въпрос нещо да се върши в този парламент, позициите са ясни. Ако става въпрос какво може да се прави след едни избори, нека да видим кой ще бъде в следващия парламент и с каква тежест“, каза Атанасов.