Новини

Огромният пожар край Струмяни: Все още има опасност за населените места, битката с огъня продължава

   
Огромният пожар край Струмяни: Все още има опасност за населените места, битката с огъня продължава


Огромният пожар край Струмяни продължава да се разпространява в западна посока. Борбата с огъня продължава.

Пожарът продължава да се разпространява в западна посока, по предварителна оценка е обхванал около 10 хиляди декара. Това каза пред журналисти директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Благоевград комисар Валентин Василев, предава БТА.
По думите му към момента има опасност за населените места, но на място има дежурни екипи и са взети мерки за ограничаване разпространението на пожара в селата в засегнатата от огнената стихия община.
На 30 юли се извърши евакуация на населените места, които бяха застрашени, с цел превенция. В момента екипите на пожарната са разпространени по целия периметър, за да ограничат разпространението на пожара.

"Имаме уверението, че през деня ще се включи и летателна техника", каза още комисар Василев и допълни, че тя ще облива западния фронт на пожара, който е основен и е обхванал горска растителност.

Гасенето по въздух ще се извършва с двата френски самолета, изпратени по Механизма за гражданска защита на ЕС. Очаква се потвърждение дали в гасенето ще се включат и български военни хеликоптери.

"Към момента горенето не е върхово, а низово", посочи комисар Василев. "През вчерашния ден пожарът беше предимно върхов, много бързо се разпространи и опасността вчера беше много голяма", допълни заместник-директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Ваня Каменова.
Тя посочи, че по предварителни данни в района на Микрево огънят е обхванал над 6 хиляди декара държавна горска територия и над 3 хиляди декара земеделски земи.
"На терен има над 20 пожарни екипа, военнослужещи, горски служители и аварийното звено на Столична община. В района са съсредоточени над 40 служители от държавни горски стопанства с осем автомобила под ръководството на директора на Държавно горско стопанство-Струмяни", посочи инж. Каменова.
Тя допълни, че горските служители са разпределени на възлови места, тъй като познават добре района, с цел да подпомагат служителите на пожарната.

"Има готовност за евакуация на настанените в социални услуги в село Каменица потребители", каза областният управител на Благоевград Георги Динев. Той допълни, че има много добра координация между всички институции и в случай на необходимост ще се извърши евакуация на хората от населените места в района.

"Продължават действията и във връзка с пожара на българо-гръцката граница", каза комисар Валентин Василев и допълни, че вследствие на вчерашната обстановка в община Струмяни, гасенето в Славянка се извършва основно с механизирана техника.

По отношение на пожара в Северна Македония, който е в близост до границата с България, комисар Василев каза, че са предприети мерки по изграждане на ивици, но огънят не е на наша територия.
"На територията на горските стопанства в Симитли, Кресна и Благоевград дежурят наши служители, които наблюдават пожара в Северна Македония, имаме готовност булдозер да направи просека", посочи инж. Каменова.

Тя допълни, че над 30 горски служители с три горски пожарни автомобила подпомагат дейността на Държавно горско стопанство-Катунци във връзка с пожара в планината Славянка.

Припомняме, че на 30 юли заради големия пожар беше обявено бедствено положение, а хората от селата Цапарево и Кърпелево бяха евакуирани.