Новини

Радев към Пеевски: В подобни конспирации не участвам

   
Радев към Пеевски: В подобни конспирации не участвам

Аз отдавна съм заявил, че не се меся във вътрешните дела в никоя партия. Затова не се намесвам изобщо в такива манипулации и медийни димки. Когато не можеш управляваш собствената си партия и имаш амбиции да управляваш цялата държава, това е нормално. Това заяви президентът Радев.

"Това не е обществен проблем, а лична драма, която върви към своята развръзка", посочи още той.

Държавният глава отрече да е замесен в план в сваляне на председателя на НС Рая Назарян, за да бъде избран удобен председател, който да стане служебния премиер. "Не мога да коментирам фантазиите на други хора. Аз в такива конспирации не участвам", коментира още държавният глава думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, който обвини президента и ПП-ДБ в опит да свалят Назарян и да изберат друг председател на парламента, който впоследствие да стане и служебен премиер.
Той коментира и решението на Конституцинния съд за отмяна на част от промените в Конституцията. "Ако погледнем към този въпрос като цяло, като злополучния ремонт в Конституцията, виждаме, че водят до парадоксални резултати. Нямаме съдебна реформа, но имаме в момента управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители", даде за пример Радев.
 
Излиза, че обикновено НС не може да пипа правомощията на главния прокурор, но има право съществено да ограничи правомощията на държавния глава и то тези правомощия, които касаят държавното управление, коментира още президентът.

"Цялостната оценка за експеримента с поправката в Конституцията съществено разклати  конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от реформаторския напън да използва като алиби ремонта на основния закон, за да оправдае своето съществуване - ето до такива резултати се стига", смята той.

Президентът разкритикува поправките в Конституцията, които са довели до изкривяване на редица важни институции - БНБ, Сметната палата, омбудсмана. "Защото когато се избират хора за тези позиции, успоредно с това, че трябва да отговарят на определени критерии, ще се мисли с презумпцията, че те могат да станат и министър-председатели. Това за мен изкривява избора на този процес в бъдеще за тези позиции", изтъкна още Румен Радев.

За съжаление моите правомощия са силно ограничени, добави той. "Някои от министрите сега, ако аз назначавах служебния кабинет, не биха били промени. Отговорност за това имат хората, които промениха Конституцията. За съжаление това е големият проблем - няма възможности за избор", смята държавният глава.

Той не пожела да коментира защо е разкритикувал назначаването на Николай Ненчев за временно изпълняващ длъжността посланик на България в Украйна.