Анализи

ИТН преброиха 48 с подкрепа за редовен кабинет

   
ИТН преброиха 48 с подкрепа за редовен кабинет

Като първа среща сме удовлетворени, но ще изчакаме следващите срещи, да видим каква ще е тенденцията, заяви обаче Джевдет Чакъров от името на своите 25 депутати. Мнозинството за съставяне на правителство с третия мандат след днешната среща нарасна на 48 души. 

Това обяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов след близо час и половина разговор с независими депутати, напуснали или изключени от групата на ДПС. Хората, предвождани от Джевдет Чакъров са 25, ИТН имат 16, а част от разпадналата се група на "Величие" също декларираха подкрепа за реализацията на третиа мандат вчера.

"Все още сме умерени, но все по-големи оптимисти след днешната среща. Тя бе изключително конструктивна. Приоритетите и законопроектите са важни за обществото да се случат веднага", подчерта Балабанов.

"Българското общество не трябва да чака месеци наред, за да може партийните сметки на няколко човека да излязат", добави още депутатът.  И се обърна към останалите политически лидери да подтиснат егото си, да помислят практично и да помислят има ли резон да се работи в интерес на българското общество. Ако няма, тежка ще е отговорността на тези, които ще я понесат, вметна той.             

Въпреки че акцентира върху голямо припокриване на приоритетите и целите, след срещата Джевдет Чакъровобаче заяви, че ще изчакат как ще протекат разговорите и с останалите формации.

"Като първа среща сме удовлетворени, но ще изчакаме следващите срещи, да видим каква ще е тенденцията", подчерта той.

"До голяма степен визията и приоритетите, които ни се представиха, съвпадат с вижданията за политики, които имаме предвид. За нас от групата на ДПС без Пеевски и за управление без Пеевски е важно да имаме цели и приоритети", натърти лидерът на отцепилите се от парламентарната група на ДПС.

Той подкрепя нуждата от съдебна реформа, абсолютно еднакви били и вижданията за сигурността и енергетиката. "По-важното е, че се споделя нашето виждане за демографската криза, за това което трябва да се случи в образователната, здравната и социалната сфера", вметна Чакъров. 

"Ако се състави правителство, би било добре да има редовно правителство с ясен хоризонт, ако ли не, нека тези срещи да бъдат първите стъпки за 51-ото НС, да се намери изход от кризата", каза Чакъров.