Новини Свят

Съветът за сигурност на ООН се събра спешно след убийството на Исмаил Хания

   
Съветът за сигурност на ООН се събра спешно след убийството на Исмаил Хания

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания. В същото време медийна информация твърди, че Иран готви удар по Израел в отговор на смъртта му. 

Заседанието на Съвета за сигурност беше свикано по искане на Техеран  с подкрепата на Русия, Китай и Алжир. 

Иранският представител Амир Саид нарече убийството на Исмаил Хания отвратително престъпление и обвини Съединените щати в съучастие като каза, че Вашингтон е трябвало да даде „разрешение“ за него. Американският представител Робърт Ууд за пореден път повтори позицията на страната си като заяви, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на лидера на „Хамас“. Русия от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия изток и каза, че той може да се озове на ръба на войната. Притеснения от ескалация и напрежение изразиха различни държави, сред които Китай, Франция и Великобритания. От трибуната се чуха и призиви за максимална сдържаност. 

В същото време вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е наредил директен удар по Израел в отговор на убийството на Исмаил Хания. Изданието цитира три неназовани източника, според които нареждането е било дадено по време на спешна среща на иранския Върховен съвет за сигурност. 

В Истанбул, град Тунис и южния тунизийски град Сфакс пък хиляди демонстрираха по повод смъртта на лидера на Хамас и в подкрепа на палестинците. 

Заради силното напрежение в Близкия изток различни държави отправиха нови предупреждения към своите граждани относно пътуванията в тази част на света. Държавният  департамент във Вашингтон предупреди американците да избягват посещенията в Ливан, а външното министерство в Берлин посъветва германците да напуснат страната. 

Продължава и отмяната на полети на авиокомпании. Американските „Юнайтед Еърлайнс“ и „Делта Еърлайнс“, както и Британските авиолинии обявиха, че спират полетите си до Тел Авив от днес и утре.  Преди това различни превозвачи, сред които „Ер Франс“ и „Луфтханза“, прекратиха пътуванията до Бейрут.