Анализи

ГЕРБ-СДС ще разговаря с ИТН, но няма да подкрепи кабинет с третия мандат

   
ГЕРБ-СДС ще разговаря с ИТН, но няма да подкрепи кабинет с третия мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата на "Има такъв народ" за среща в опит да се реализира последният мандат за съставяне на редовен кабинет, която е планирана за събота. В същото време Борисов заяви, че позицията на партията остава непроменена и няма да подкрепят правителство в рамките на този парламент:

Имаме програма, която ще сложим на масата, имаме вече и проведени разговори с тях в първия мандат. Абсолютно съм съгласен с колегата, че е време за държавници, но то беше време и преди две седмици. Считам, че тези преговори са полезни, защото биха ни научили на повече мъдрост за след изборите". 

Във връзка със замесеното име на председателя на Народното събрание Рая Назарян от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски за готвен преврат срещу нея, Борисов коментира:

"ГЕРБ няма нужда от защита от никого. Дори не ми минава през акъла, че може да правят подобно нещо. Защото това значи ново мнозинство, точно преди изборите – един много разсърден ГЕРБ. Специално за Рая мисля, че партията няма да го преглътне и ще ликвидират всякакви възможности за каквито и да е разговори за в бъдеще".

Борисов отказа да коментира решението на Конституционния съд за съдебната реформа с аргумента, че в една правова държава решенията на съда се приемат. 

Във връзка с разразилия се скандал около декларацията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ срещу предложението на министерството на културата за орден "Стара планина" на Георги Йорданов – министър от времето на комунизма, за големи заслуги в областта на културата и изкуството, Борисов демонстрира солидарност, но призова ПП-ДБ да се разграничат и от кмета Васил Терзиев:

"Абсолютно съм солидарен с генерал Атанасов - незабавно министърът на културата и служебният премиер Главчев трябва да отменят това решение, което са взели за орден "Стара планина" на Георги Йорданов, независимо от големия инициативен комитет и в същото време генерал Атанасов също искам да се разграничи от внуците, които управляват града на Държавна сигурност, защото ако не го направи, изглежда, че много така двоен аршин".