Анализи

Кючюк: Пеевски ще падне като Берлинската стена, няма как да се спре свободната воля на ДПС

   
Кючюк: Пеевски ще падне като Берлинската стена, няма как да се спре свободната воля на ДПС

„Длъжни сме да опитаме да направим правителство. Имаме толкова много нерешени въпроси пред нас – влизането в Шенген, в еврозоната. Има и други възможности, които предстоят в ЕС – България трябва да определи своя комисар – това не е само политическа фигура, това е еврокомисарят на страната и с него ще идват много ангажименти, но и много възможности за страната ни, както имиджови, така и политики, които ще променят ЕС с десетилетия напред.“

Това каза Илхан Кючюк в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод третия мандат и продължаващите срещи на „Има такъв народ“ с с парламентарно представените партии и независимите депутати в търсене на подкрепа за съставяне на експертно правителство.

Припомняме, че след среща с представители на „Има такъв народ“ на 31 юли, един от председателите на ДПС - Джевдет Чакъров, заяви че „автентичното ДПС е „за“ възстановяването на правовата държава, което включва общо управление без Пеевски и зависимостите в институциите в страната“.

„Ясно го казахме: Няма да влезем с нито една политическа партия в диалог, ако не се разграничи от „модела Пеевски“. Това за нас е червената линия. И призоваваме всяка една от политическите сили в това Народно събрание да направи своя ясен прочит и да каже къде застава в този разговор, защото ДПС сега е филтъра за демокрация за осъществяване на върховенството на правото като важен елемент от демократичното управление на страната“, заяви Илхан Кючюк.

„Моделът на Пеевски трябва да бъде разграден: той е вреден за държавата. Не, не звучим като политическите ни опоненти, като го казваме това, но ние имаме нашата вина, затова че толкова години мълчахме и не знаехме за процесите, които се случват в държавата“, каза още той.

Той обясни още, че макар Делян Пеевски все още да е председател на ДПС, той е нежелан от всички областни структури .

„Няма воля, която да спре силната енергия, която се е събрала в редиците на ДПС. Един човек колкото и да е силен, колкото и широк гръб да има, няма как да спре свободната воля на членовете и симпатизантите на ДПС. Стени са се пропуквали – Берлинската стена падна, и този въпрос ще бъде решен“, заяви Илхан Кючюк.

По думите му Централният съвет на партията може да освободи Делян Пеевски от председателското място, но все още не е свикан.

„Ние не сме организация, която се саморазправя, а организация, която следва стриктна логика на политическо поведение. На нас партията ни е ценна, ако Пеевски иска да я разруши, то ние мислим точно обратното. ДПС е партия и на бъдещето и в името на това бъдеще ние сме много внимателни с всеки един детайл в разговора за ДПС и ще го проведем доблестно и честно, без да дериберйстваме по студиата“, обясни той, но не посочи ясен момент, в който това ще бъде направено.