Свят

Пазарът на износ на оръжие има нов силен играч

   
Пазарът на износ на оръжие има нов силен играч

През последните няколко години Индия значително увеличи отбранителната си продукция, постепенно преминавайки от статута на вносител на оръжие към износител. Това се посочва в икономическия преглед, изготвен от Министерството на финансите, представен в парламента на страната.

В документа се отбелязва, че отбранителната продукция на Индия е нараснала значително - от 740 милиарда рупии (8,8 млрд. USD) през фискалната 2017 г. до 1 трилион рупии (почти 12 млрд. USD) през фискалната 2023 г., което доведе до увеличение на износа отбранителни продукти. „Индия премина от вносител на оръжие към осигуряване на място в списъка на 25-те най-големи страни износителки на оръжие“, се казва в прегледа.

Проучването възхвалява усилията на отбранителната индустрия, включително частни и държавни предприятия, за увеличаване на износа на отбрана. В допълнение, броят на разрешителните, издадени на износителите, се е увеличил.

"През финансовата 2023 г. са издадени 1414 разрешения за износ, които се увеличават до 1507 през финансовата 2024 г. Около 100 местни компании изнасят широка гама от отбранителни продукти и оборудване, включително самолети като Dornier -228, артилерийски оръдия , ракети BrahMos, ракети Pinaka и пускови установки, радари, симулатори и бронирани превозни средства“, се казва в прегледа.

За да увеличи износа на отбранителна техника, индийското правителство приложи няколко политически програми през последните 10 години, включително опростяване на процедурите за износ, насърчаване на вътрешния дизайн, разработване и производство на отбранително оборудване и отпускане на средства за подкрепа на частни производители.

Въпреки желанието за самодостатъчност обаче, Индия все още остава най-големият вносител на оръжия. През последните години Русия остава основният доставчик на страната. Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), Русия представлява 36% от индийския внос на оръжие през 2019-2023 г.