Шоу

Признаците, които показват, че негативността унищожава тялото ви

   
Признаците, които показват, че негативността унищожава тялото ви

Неизразената и стаена негативност, непростителността, често водят до психосоматични заболявания и дори до рак. Освен това тя разрушава и отношенията между хората. Но първо трябва да разберем какво е обида, каква може да бъде тя и как да я лекуваме.

Психолозите определят обидата като сложно чувство с няколко компонента. То е свръхемоционална реакция на неудовлетворените потребности от внимание, любов, уважение, съчетаваща няколко негативни емоции — от гняв и тъга до страх и агресия. Децата и инфантилните възрастни са най-склонни да се обиждат.

Като части от обидата включваме негодуванието и възмущението, като последното като поведение е най-разрушителното както за здравето, така и за взаимоотношенията. Възмущението винаги се основава на неоправдани очаквания, нереализирани желания.

"Ако съпругът ти не ти е подарил цветя за празника, значи не те обича", разсъждава например обидената жена.

Появява се страх, а след това и гняв, че той може да обича някоя друга. И всичко завършва със самосъжаление, защото не съм обичана.

Всеки компонент на обидата се проявява по свой начин в тялото и живота на човека. Ако човек не е наясно с реалността и желанията си, ще има вечно негодувание срещу хората, че "правят нещо нередно".

Самосъжалението е също толкова разрушително, карайки човек да се чувства нещастен през цялото време.

Как тялото ви подсказва, че във вас живее непреодоляна негативна емоция
Има три начина да идентифицирате дълбокото негодувание, което ви пречи да живеете живота си.

1. Бучка в гърлото
"Точката на обидата" може да се открие, като се придвижите надолу от ямката между ключиците. Ще се натъкнете на костта и ако поставите дланта си под нея, ще усетите, че се появяват сълзи и буца в гърлото. Дайте си възможност да се разплачете, за да освободите натрупаната енергия.

2. Устни на траур

Спуснатите ъгълчета на устните дори в нормално и спокойно състояние се наричат "траурни устни" и показват, че носите тежка обида от миналото.

3. Едри бедра

Оказва се, че мускулите на бедрата ви помагат да устоите на най-силните емоции. Но колкото по-силни са емоциите, простиращи се чак до детските обиди от страна на родителите ви, толкова по-едри ще са бедрата ви. Ако успеете да се справите с обидите от детството, бедрата ви ще отслабнат от само себе си, без диети или фитнес.

Как да преодолеете истинското негодувание
Компенсация от страна на извършителя
Ако някой близък е нарушил уговорка с вас, като например не ви е взел от гарата, въпреки че сте се уговорили, можете да поискате компенсация. Например може да плати таксито ви до вкъщи. Тогава обидата може да бъде забравена.
Компенсация от самия вас
Ако нарушителят не желае да компенсира нарушението, тогава трябва сами да се справите със ситуацията. Можете да се компенсирате, като си подарите малка почивка, вземете си вана с ароматни масла, купите си нещо хубаво.
Изгорете обидата
По правило обидите от детството са най-тежки и не могат да бъдат компенсирани, като просто си направите подарък. По-добре е да преодолеете такива емоции с помощта на психолог. Преработете обидата, анализирайте я, скърбете, почувствайте гнева си. Емоциите трябва да се освобождават и да се изживяват, за да не се превърнат в болест.