Шоу

Уикендът ще мине под знака на магнитни бури

   
Уикендът ще мине под знака на магнитни бури

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ издаде предупреждение за магнитни бури буря G2 за 3 и 4 август.  Известно е, че бурите G2 и G3 пречат на електрическите мрежи и причиняват колебания на напрежението.

През уикенда в небето в Северна Америка ще може да се наблюдава северно сияние, след като слънцето пусна мощна „канибална“ слънчева буря по-рано тази седмица.
Жители на Канада, Аляска, Минесота, Уисконсин и Дакота станаха свидетели на северно сияние след мощни последователни изблици на радиация от слънцето, комбинирани по пътя им към земята и трансформирани в една голяма „канибалска“ слънчева буря, която удари Земята на вторник и сряда.

Онези, които са пропуснали този спектакъл, може да имат още един шанс да видят ослепителните светлини, тъй като друг слънчев взрив вероятно ще удари Земята в събота, съобщи Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, цитирана от The Independant.

Учените предупреждават, че слънчевата активност се е увеличила напоследък и може да остане такава до края на тази година.

В момента слънцето преминава през период на висока активност от своя 11-годишен цикъл, известен като слънчев максимум. Гамата от цветове по време на полярното сияние идва от различни молекули в атмосферата, които се зареждат от геомагнитната буря.

Феноменът на космическото време е известен като Aurora australis в южното полукълбо и Aurora borealis в северното полукълбо.
Но по-интензивните слънчеви бури, засягащи Земята, могат да доведат до по-силни полярни сияния, простиращи се надолу по-близо до екватора от обикновено.

Геомагнитните бури се обозначават с буквата G и се оценяват от 1 до 5, като 1 е незначително събитие и 5 е екстремно.