Новини

Пеевски остана без главен прокурор! По съвет на Посолствата Сарафов спря да му вдига телефона

   
Пеевски остана без главен прокурор! По съвет на Посолствата Сарафов спря да му вдига телефона

Едно зло никога не идва само. Пеевски остана без ДПС, а вече няма и главен прокурор.

Председателят на ДПС в поискана от лидера Ахмед Доган и от всички структури в страната оставка Делян Пеевски излезе с нова порция жълтокафяви нападки към политици. В позиция той обвинява депутати от ПП-ДБ, че опитват да блокират избора на нов главен прокурор и да оставят изпълняващия длъжността Борислав Сарафов безсрочно на поста.

Запознати с драмата на Пеевски твърдят, че и.ф. Главният прокурор Сарафов спрял да му вдига телефона и вече са бори за своето оцеляване, което минава през тежкото разграничаване от компрометирани политици. В първите дни на скандала в ДПС Пеевски натискал Сарафов да арестува Ахмед Доган и да поиска имунитета на депутатите от ДПС, но ключови западни посолства изпратили веднага емисари на Сарафов да не се замесва във вероломния сценарий на санкционирания по Магнитски политик. Оттогава Пеевски останал без свой главен прокурор, а Сарафов спрял да си вдига телефона. Отделно имал поставена задача да издирва изчезналата с 6 милиарда крипто фараонка Ружа Игнатова и въобще не искал да дразни американците. Сарафов се борел за наградата от ФБР от 5 милиона долара за главата на Ружа, но чакал да разкарат Пеевски от терена, за да започне да пипа където трябва.

Като отчаян и краен вариант притиснатият до ръба на бездната Пеевски намислил да си осигури още малко бъдеще като натисне верните си маши от компрометирания и с изтекъл мандат ВСС. Те трябвало да му изберат нов главен прокурор, който да върти бухалката от името на Пеевски срещу многобройните му врагове в държавата. Конституционният съд върна правомощията на главния прокурор и той отново изглежда предишната страховита фигура.

Идеята изглежда абсурдна и отчаяна, колкото абсурден и отчаян е самият Пеевски, защото никой в държавата не би приел за легитимен подобен избор. Подобна маша не би свършила никаква работа, защото ще бъде набързо пометем от граждански протести, а президентът Радев няма да разпише указа и ще го бави, докато парламентът избере нов Висш съдебен съвет. Такъв казус имаше и през 1999 година и тогава избраният от ВСС главен прокурор Бойко Рашков не успя да влезе в Съдебната палата, защото държавният глава тогава – Петър Стоянов, не му разписа указа, а новоизбраният ВСС го смени незабавно.

Ето цялата му позиция, която публикуваме, за да се проследи психическата температура на нейния автор: 

„Група провалени политици са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който, под предлог изтекли мандати на висши органи на съдебната власт се опитват да постигнат една, единствена цел – искат на всяка цена да блокират избора на нов главен прокурор и да гарантират безсрочното оставане на поста му на и.ф. Главен прокурор. По този начин те изпълняват волята на политическия си кръстник – мистър Кеш – президента Радев.

Кирил Петков, Надежда Йорданова, Николай Денков, Асен Василев, Божидар Божанов, Лена Бориславова и техни съпартийци са готови да нарушат Конституцията на България (за пореден път) и да пренебрегнат решенията на Конституционния съд, само и само удобният за тях Сарафов да запази на поста си. Целта е вечен главен прокурор на България – Сарафов.

Защото знаят, че при него всички сигнали, проверки, скандали и гейтове биват потулени и потъват без последствия.

Ето, това е доказателството, за това, за което говоря – за скандалите с пудели, пачки, за схемите на мистър Кеш Радев, схемите с Лукойл и ала-бала с президента и всички корупционни, вредни за хората практики, които аз ще разоблича до край въпреки тях! Защото хората имат право и необходимост от Ново начало“.

Новото начало не трогва никой, защото социолозите замерват мижав интерес от публиката към него – ще вземе токова малко гласове на идващите избори, колкото прибра и уволненият от Пеевски негов главен прокурор Гешев – няколко хиляди гласа на заблудени избиратели. Това чул тези дни Пеевски в бункера си от водещи социолози, на които плаща тлъсти заплати, за да мамят публиката и да му лустросват оцапания имидж по медиите.

bnews.bg