Спорт

Имане Хелиф донесе първи медал за Алжир от игрите в Париж

   
Имане Хелиф донесе първи медал за Алжир от игрите в Париж

Боксьорката Имане Хелиф донесе първи медал родината си Алжир от Олимпийските игри в Париж.

Хелиф се класира за полуфиналите в категория до 66 килограма на боксовия турнир при жените след победа с пълно съдийско единодушие - 29:26, 29:27, 29:27, 29:27, 29:27 над унгарката Анна Лука Хамори. Мястото сред най-добрите четири гарантира на Хелиф поне бронзово отличие.

Алжирката имаше предимство през целия мач, но в третия рунд получи официално предупреждение за нечиста игра, които ѝ коства наказание от една точка. То обаче не оказа никакво влияние на крайния резултат.

В спора за място на финала алжирката ще играе с Джанджаем Суванапенг от Тайланд, която победи с 4:1 (29:28, 29:28, 28:29, 29:28, 29:28) съдийски гласа олимпийската шампионка от Токио Бусеназ Сюрменали от Турция.

Хелиф се превърна в най-обсъжданата личност на Олимпийските игри в Париж заради твърденията на Международната боксова асоциация (ИБА), че тя притежава мъжки хромозоми, което е потвърдено от два отделни теста.

Заради това Хелиф бе дисквалифицирана по време на световното първенство в Ню Делхи през миналата година.

Унгарската боксова асоциация планираше да оспори днешния мач пред Международния олимпийски комитет, но все пак остави двубоят да се състои. В крайна смета Халиф победи, като така осигури седмия олимпийски боксов медал в историята на Алжир. Първият от 2000 г. насам, както и първият в историята на нацията в женския бокс.

По-рано днес алжирката бе защитена от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който заяви, че тя и тайванката Ю Тин Лин "са родени жени, отгледани са като жени, в паспорта им пише, че са жени и от много години се състезават в женския бокс.

Утре Лин ще се изправи срещу българката Светлана Станева в битка за полуфиналите в категория до 57 килограма.