Анализи

Маджо обзавел хотела си в Слънчев бряг с антики на 2000 г., прокуратурата в Несебър потулва сигналите

   


Оказва се, че античният саркофаг, преобразуван в бар маса на плажно заведение край Варна, далеч не е единственият археологически скандал с незаконно притежание на артефакти и публичното им излагане на неподходящи места пред спящия поглед на институциите. От няколко години 5-звездният хотелски комплекс „Хелена ризорт“,разположен на първа линия в
Слънчев бряг до плажната ивица, смайва гостите си с древноримски мраморни и каменни статуи на 2000 години, които би следвало да са изложени в музей, вместо с тях да бъдат аранжирани хотелски фоайета и алеи, пише "Уикенд".
Каменни фигури на лъвове красят един от централните входове на хотел „Хелена ризорт“, а за да няма съмнение, че управата на комплекса е наясно с ценните реликви, които са изложени, гордо са поставени табели на английски език с пояснения за находките и предупреждение към туристите: Не пипайте шедьоврите!
Антични скулптури, статуи, древноримски каменни орнаменти и детайли, датирани около I век пр. Хр. до I век след Хр., за част от които е упоменато, че са изкопани в България, красят не само входовете, рецепцията и фоайетата на 5-звездния хотелски комплекс, но и приходящите алеи към него.
Хотел „Хелена ризорт“ е собственост на основателя на борческата групировка СИК Младен Михалев, който през последното десетилетие успя да изчисти имиджа си и към днешна дата развива изцяло законен бизнес за милиарди левове. Маджо ръководи банка, както и застрахователна компания, строи ударно жилищни комплекси в София. Интересите му в туризма са свързани с концесиите на някои от найапетитните и популярни плажни ивици по Южното Черноморие, както и стопанисването на няколко хотела, най-печелившият от които е комплекс „Хелена“ в Слънчев бряг.
Маджо сложи ръка върху „Хелена ризорт“ след смъртта на оръжейния бос и някогашен негов приближен Младен Мутафчийски, споминал се мистериозно през 2013 г. в момент, в който водеше съдебни дела срещу Михалев. Месеци след смъртта на Младен Мутафчийски безследно изчезна неговата счетоводителка и дясна ръка Таня Боцева, за което от полицията дадоха безумно обяснение, че е избягала от мъжа си.
Съдбата на Таня Боцева и до ден днешен е неизвестна, а малко след изпаряването й Маджо стана собственик на помпозния хотелски комплекс на Мутафчийски в Слънчев бряг. Не след дълго „Хелена ризорт“ беше реновиран, а след ремонта му в хотела се появиха древноримски статуи навярно придобити от иманяри след откупки на черния пазар. То, по подобие на бизнеса на оръжейния бос, също беше придобито от напористия Младен Михалев.
Според запознати през последните 3 години в полицията и в прокуратурата в Несебър са постъпили няколко сигнала от туристи от България за незаконните антични притежания на основателя на СИК, с които той демонстративно е декорирал хотела си в Слънчев бряг.
Всички постъпили сигнали обаче са били игнорирани от държавното обвинение. Управата на археологическия музей „Старинен Несебър“ също е била информирана многократно за незаконната антична сбирка на Маджо, но не е изпълнила основната си функция „събиране, документиране, опазване и популяризиране на паметниците на културата“, като сезира МВР и държавното обвинение за декорирането на частния хотелски комплекс със старини на около 2000 години. Същевременно полицията и прокуратурата в Бургас често провеждат акции срещу иманяри, на които се повдигат обвинения за незаконно притежание на старинни монети, търгуващи се за левчета на аукционите в САЩ и Европа.
За незаконната антична сбирка на Младен Михалев – Маджо се знае поне от лятото на 2022 г., когато журналистът Иван Бакалов писа по темата в evestnik.bg и публикува снимки на част от древноримските находки, с които основателят на СИК е аранжирал хотела си в Слънчев бряг. Реакция откомпетентните органи, разбира се, не последва.