Икономика

Частните космически компании могат да привлекат млади хора в индустрията

   
Частните космически компании могат да привлекат млади хора в индустрията

Успехите на частните космически компании трябва да помогнат за привличането на млади хора в космическата сфера.

"За да ангажираме по-младото поколение, е важно не само да живеем според миналите постижения или нашата прекрасна история, но и да даваме пример тук и сега. Ние демонстрираме със собствен пример, че е възможно да се развива бизнес в тази област, възможно е да се развиват технологии. Надявам се, че нашият пример ще мотивира мнозина и ще помогне на хората да намерят своето място в космическата индустрия“, каза Олег Мансуров, генерален директор на аерокосмическия холдинг SR Space.

Ролята на частните компании в развитието на космически програми все още е малка, но със сигурност ще нараства от година на година. „Виждаме успеха на нашите колеги, които вече успешно изстрелват космически кораби и предоставят услуги за предоставяне на данни от дистанционно наблюдение на Земята. Този списък от услуги само ще се увеличава“, отбеляза изпълнителният директор на SR Space.

SR Space е частна руска космическа компания, създадена през юли 2020 г. Занимава се с разработването на суборбитални и орбитални ракети носители от свръхлек и лек клас, малки космически кораби и сателитни съзвездия и предоставя услуги, включително софтуерна и хардуерна поддръжка и разработка на софтуер за изчисляване на параметрите на изстрелване на ракети носители и космически кораби.