Новини

Третият мандат: ИТН върна празна папката на президента

   


„Има такъв народ” върна днес папката с третия мандат на президента Румен Радев. След последната им среща с най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, стана ясно, че партията на Слави Трифонов няма да успее да събере необходимото мнозинство от 121 гласа за съставяне на правителство.

„Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря. Това не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси – отчуждение на гражданите от демократичния избор и блокаж на много институции”, отбеляза Румен Радев. Той апелира за съдържателен политически дебат и честна игра в следващите месеци.

„Ако има нещо позитивно в случилото се, то е, че разговаряхме с всички политически партии без една. Имаше атмосфера на чуваемост”, посочи Тошко Йорданов, който върна папката на държавния глава.

На ход отново ще бъде държавният глава, който трябва да назначи служебен кабинет или да преназначи настоящия. Президентът трябва избере министър-председател след консултации с парламентарните групи. Вариантите за служебен премиер са ограничени между председателя на Народното събрание, управител или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. 

„Още днес ще поканя Рая Назарян на разговор. Тя е единственият кандидат-премиер, с когото не съм обсъждал възможностите. С всички други възможни кандидати за премиер вече съм разговарял, но пак ще ги чуя, за да разбера дали има промяна в тяхната позиция. Помните, че преди те категорично отказаха да заемат премиерския пост”, каза още президентът.

Според анализатори възможните дати за поредни предсрочни избори са в средата или края на октомври.