Новини

Скандал! Заведение в Обзор е отрязано от търговска площ заради председателя на Общинския съвет

   

Площадът на Обзор отесня заради заведенията
  travelnews.bg

Ресторант „Ла Мер“ в Обзор е с намалено тротоарно право за разполагането на маси на открито на площада заради злоупотреба с влияние на местната власт. Затова алармира пред TravelNews наемател на заведението П. С. Фирмата му кандидатства за наем на търговска площ от 70 кв. м. за летния сезон пред община Несебър, към която е курортният град Обзор. Изненадващо са й отрязани 35 кв. м и получава само 35 кв. м.

Съседното заведение – „Ханове“ на фирмата „Доспат студио“ ЕООД, което е огледално в същия терен обаче, взима 70 кв. м тротоарно право. И двата ресторанта ползват една и съща търговска площ от 10 години насам. С промяна в местната власт обаче през миналата година, „Ханове“ е с по-силни позиции през този летен сезон заради новия председател на Общинския съвет в Несебър Върбан Кръстев, за който местните твърдят, че е реалният собственик на заведението.

„От началото на настоящия туристически сезон 2024 г., дружеството „Доспат студио“ ЕООД ползва площ за търговка дейност на открито, която е по-голяма от тази, която е предоставена на нас, въпреки, че двете фирми ползват еднакви реални части от съсобствен терен. Община Несебър би следвало да разрешава ползването на прилежащата зона от общинския имот за търговска дейност на открито при еднакви условия. В противен случай говорим за неравноправни действия, при които общината дава разрешителни за извършване на търговска дейност на открито върху общинския терен“, коментира пред TravelNews П. С. Той ще обжалва решението на община Несебър.

Според него има договореност на собствениците на двете заведения от преди 10 години пред кмета на Обзор Христо Янев (ГЕРБ), че ще ползват до 80 м2 на обект търговска площ на площада и само пред лицето на всяко заведение, т.е. само в принадлежащата територия. Това се спазваше до тази година, но нашата площ е намалена по неясни и необясними причини, подчерта С. По този начин масите на ресторант „Ханове“ излизат и „засенчват“ тези на „Ла Мер“. Всички страни са се събрали на 9 юли 2024 г. с кмета на Обзор Христо Янев, за да се разберат за разполагането на масите. От страна на ресторант „Ханове“ е присъствал Върбан Кръстев, председател на Общинския съвет в Несебър, за която среща призна и кметът на Обзор Христо Янев.

 

Кметът на Обзор Христо Янев

 

„Винаги съм искал равноправие между бизнеса и до момента не сме имали проблеми“, заяви пред TravelNews Христо Янев. Той допълни, че не е органът, който взима решенията, защото е само местен кмет. Комисия от Община Несебър е дошла на място за проверка и след това е предоставила площта за ползване. Кметът на Обзор често е забелязван от местните в компанията на председателя на Общинския съвет на Несебър Върбан Кръстев, включително и в ресторант „Ханове“. „Личните отношения с г-н Кръстев нямат нищо общо със законността“, каза Янев. Според него разследващите органи трябва да кажат дали има злоупотреба с власт от страна на Върбан Кръстев.

Самият Кръстев често е забелязван от местните жители в заведението „Ханове“. Той обяви, че ще даде своя коментар след като се запознае със случая и становището на Община Несебър. От Община Несебър също мълчат до момента.

 

Върбан Кръстев (в средата) често е в ресторант "Ханове"

 

Управителят на ресторант „Ханове“ Иван Илиев обяви, че и двете заведения са с еднаква площ за тротоарно право от години. Той не знае, че „Ла Мер“ са получили по-малко през тази година и допълни, че въпреки това, ползват същата квадратура като миналата година. „Председателят на ОС в Несебър Върбан Кръстев не е скрит собственик на ресторанта. Ние сме приятели с него от 25 години“, коментира пред TravelNews Илиев.

Фирмата „Доспат студио“ ЕООД, която е собственик на ресторант „Ханове“, е притежание на Росен Илиев, показва справка в Търговския регистър, според който са свързани лица с фирми на Янислав Кръстев, брат на Върбан Кръстев.

Името на председателя на ОС в Несебър Върбан Кръстев нашумя преди местните избори през миналата година, когато около 400 души, които не живеят в Обзор, дойдоха само за да гласуват. 120 от тези пътуващи гласоподаватели бяха настанени в бази на третия в листата за общински съветници на „Български социалдемократи" - Върбан Кръстев. Водач на листата беше Костадин Нищелков (известен с прякора Динко Пицата), който е общински съветник в Несебър повече от 12 години. За това време той посредством влиянието си върху кмета Николай Димитров успява да сложи ръка върху дърводобива, транспорта и строителството в общината.

Костадин Нищелков и неговите общински съветници, включително и Върбан Кръстев, са дясната ръка на кмета Николай Димитров. Публична тайна е, че Динко Пицата и Николай Димитров с явната помощ на публично обвинени от прокуратурата престъпни босове, управляват Община Несебър от дълги години.