Свят

Instagram е блокиран в Турция

   
Instagram е блокиран в Турция

Съветът за информационни технологии и комуникации на Турция има ограничен достъп до Instagram в страната, съобщи турският телевизионен канал NTV, като се позова на съобщение на агенцията. Мярката е свързана с действията на компанията Meta по време на следващия кръг от близкоизточния конфликт.

„На 2 август достъпът до Instagram беше блокиран с решение на Съвета за информационни технологии и комуникации“, се казва в изявление на отдела; не се дават други подробности. Причината за блокирането на Instagram, е свързано с решението на администрацията на социалната мрежа да изтрие публикации, свързани с инцидента, който за пореден път изостри конфликта в Близкия изток - каза началникът на комуникационния отдел на администрацията на турския президент , Фахретин Алтун и описа това решение като „много ясен и очевиден опит за цензура“.

Когато конфликтът в Близкия изток достигна остра фаза през октомври миналата година, компанията Meta, която притежава социалните мрежи Facebook и Instagram, прие само едната страна на конфликта и обяви намерението си да блокира публикации на другата. На 31 юли конфликтът ескалира, когато една от основните фигури, замесени в него, почина. Анкара изрази съболезнования за инцидента, а на 2 август страната обяви еднодневен траур. Въпреки това администрацията на Instagram започна да изтрива публикации със съболезнования за смъртта на лидера на Хамас.