Новини

След три дни влиза в сила решението на КС за отмяната на съдебната реформа

   
След три дни влиза в сила решението на КС за отмяната на съдебната реформа

В "Държавен вестник" излезе решението на Конституционния съд, с което на практика бе отменена съдебната реформа. По закон то влиза в сила три дни след обнародването му.Така на мястото на обявените в разрез с основния закон текстове ще бъдат върнати старите.

Какво влиза в сила

Главният прокурор ще е със 7-годишен мандат, а не с 5-годишен, както бе прието от парламента с промените в Конституцията. Освен това няма да е само ръководител на Върховната прокуратура.

Другата основна промяна е за Висшия съдебен съвет, който бе върнат в стария си вид. С отхвърлената от КС жалба на бившия главен прокурор срещу въведения през май м.г. механизъм за разследване на обвинител №1 и заместниците му и за това какво мнозинство е необходимо за освобождаването на ръководителя на държавното обвинение.

Връщат се старите правомощия и функции на Висшия съдебен съвет при избора на главен прокурор, който бе стопиран, докато се чакаше решението на КС. Въпросният съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат и имаше конституционни спорове доколко легитимен ще е неговият избор на нов обвинител №1. КС сложи край на тези спорове и ВСС може да свика заседание на Пленума си и да реши проблема с избора на главен прокурор и председател на ВАС.