Свят

Западнонилска треска на Балканите: Три смъртни случая и десетки заразени

   

  google

Трима са починали, а 17 души са заразени със западнонилска треска в Албания. Има регистрирани случаи на заболяването, пренасяно от комари, в Гърция и Румъния.

Заболяването беше регистрирано и в румънската столица Букурещ. Пациентът е на възраст между 60 и 70 години, предава „Диджи24“.

В началото на юли гръцките власти също съобщиха, че са регистрирали първия за 2024 г. случай на инфекцията. Пациентът е бил с леки симптоми и вече е изписан от болнизата, съобщава в. „Катимерини“.

След 13 години западнонилската треска се завърна в Албания, пише информационният портал „Шчиптаря“.

Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система.

Директорката на албанския Институт по обществено здраве д-р Еугена Томини съобщава, че към момента най-засегнати са три общини, които трябва да продължат работата по дезинсекцията.

Д-р Томини обясни още, че тримата души, които са починали от западнонилска треска, са на над 62-годишна възраст и имунитетът им е бил отслабен поради придружаващи заболявания, пише БТА.

Този вид треска се предава лесно при младите хора, но при тях протича по-леко. Тя е опасна за хората над 50 години, които имат и други заболявания.

80% от заразените със западнонилска треска не проявяват симптоми и го преболедуват леко. При останалите 20% обаче се засяга централната нервна система и те развиват заболявания като менингит или енцефалит.

Лекарите обикновено препоръчват на населението да се носят дрехи с дълги ръкави и дълги панталони там, където има комари, както и да се използват средства против комари и поставянето на мрежи по прозорците и вратите.