Новини

Обявиха бедствено положение в Харманли и Тополовград, гори голям горски пожар

   


Oбластният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви бедствено положение на територията на общините Харманли и Тополовград заради голям горски пожар.

Огнището е избухнало този следобед до хармалийското село Черепово в Сакар планина. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви.

На място са осем екипа пожарникари, чакат се още четири. Повикан е и военен хеликоптер, който да се включи в гасенето по въздух.

Поради високи температури и силен вятър пожарът се разраства, не може да се овладее и има вероятност да засегне населени места както и да навлезе в територията на област Стара Загора.

Съществува опасност от увреждане здравето на хора, както и опасност за причиняване на значителни вреди на гори, земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки и имущество на граждани и стопански субекти, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Областният управител нарежда:

  1. Да се предприемат мерки за ограничаване и ликвидиране на пожара със силите на РД ПБЗН - Хасково, държавните лесничейства и доброволните формирования към общините. При необходимост поетапно да се привличат допълнително сили от състава на единната спасителна система, както и верижна техника, собственост на търговски дружества, с която да се правят просеки и милиризованите ивици. Общото ръководство на гасенето на пожара да се осъществява от директора на РД ПБЗН - Хасково.
  2. Всички предадени сили и средства за гасене на пожарите да се включват след проведени инструктажи и с необходимото оборудване.
  3. Кметовете на общините да оповестят населението в засегнатите райони за предотвратяване на обгазявания и нещастни случаи.
  4. Органите на МВР в посочените райони да оказват пълно съдействие на органите, участващи в потушаването на пожарите.
  5. Длъжностните лица, отговарящи за прилагането на предприетите мерки са кметовете на засегнатите общини и Директора на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” - Хасково.

Заради задимяване са затворени всички пътища през пътен възел „Голямата звезда“, която е връзката между Харманли, Тополовград, Стара Загора и Свиленград.

Временно се ограничава движението по път II-55 Раднево – Свиленград, път III-809 Любимец – пътен възел „Голямата звезда и път II-76 Харманли – Тополовград.

В участъка няма възможност за изграждане на обходен маршрут. Екипи на „Пътна полиция“ връщат пътуващите в това направление.