Икономика

Русия увеличава митата върху българското вино, концентриран алкохол и цветя

   

  google

В Русия митата за концентриран алкохол, вино и цветя от т. нар. „недружелюбни страни“ (сред които и България) ще се увеличат до края на годината. Това е ответна мярка за защита на пазара, казват от Министерството на финансите на страната, като отбелязват, че делът на вноса на концентриран алкохол за целия пазар е около 12%, а на виното около 40%, информира bTV.

Правителството реши да повиши митата върху алкохола и цветята с проект на правителствен указ, цитиран от московската медия РБК.

Преди година - през август 2023 г. в Русия влезе в сила повишаване на акциза за "неприятелски" вина от 12,5% на 20%, а след новото повишение ще бъдат добавени още 5 процентни пункта до 25%.

Местните производители и търговци опитват да се възползват максимално от протекционистичната вълна - през март Асоциацията на собствениците на лозя и винарни в Русия (АВВР) предлагаше повишаването на акцизите за "неприятелските държави" да е до 200% от стойността и да се въведе квота (не по-малко от 50%) за руски вина в менюто на кафенета и ресторанти. Оплакването на изпълнителния секретар на АВВР бе, че във всички страни, произвеждащи вино, местната продукция била 80-90%, без да посочва откъде са тези негови данни.

Съгласно проекта на постановление:

  • Акцизът за силни алкохолни напитки се повишава от 9% на 20% от митническата стойност, но не по-малко от 3 еврп (в момента е 1,4-1,5 евро) за литър 100% спиртно съдържание (обхваща уиски, ром, джин, ликьор, спиртна тинктура и подобни);
  • За вино акцизът се повишава от 20% на 25% от митническата стойност, но не по-малко от 2 долара за литър;
  • От 5% се повишава на 20% митото върху цветята, но не по-малко от 0,3 евро за 1 кг.

Министерството на земеделието на Русия отбеляза, че взетото решение ще увеличи дела на цветята, произведени в Русия, както и в приятелски страни, на вътрешния пазар. Те твърдят, че местното цветарство „има голям потенциал за развитие“. През миналата година в страната са отгледани 393,5 милиона цветя и пъпки. Като цяло през последните пет години производството на цветя в Русия се е увеличило 1,5 пъти, добави Министерството на земеделието.

Това не е първото увеличение на митата за пазара на алкохол. Така от август 2023 г. митата за внос на вино от недружелюбни страни вече са увеличени - от действащите досега 12,5 на 20%.

През март тази година Асоциацията на лозарите и винопроизводителите на Русия предложи да се увеличат митата върху вина от недружелюбни страни до 200% от тяхната стойност, както и да се въведе квота за кафенета и ресторанти - най-малко 50% от местните вина във виното. Както обясни тогава изпълнителният секретар на AVVR Алексей Плотников пред RBC, във всички страни производителки на вино делът на местните продукти варира от 80 до 90% (сега в Русия, според участниците на пазара, той е около 60%).

Припомняме, че преди началото на войната на Русия с Украйна, руският пазар беше един от основните за износ на българско вино извън ЕС, показва проучване от февруари 2024 г. на Българската стопанска камара за периода (2003 г. – 2022 г.)