Спорт

Михаин Лопес сътвори история - шампион в 5 олимпиади

   
Михаин Лопес сътвори история - шампион в 5 олимпиади

Михаин Лопес стана първият спортист в историята с пет поредни титли на олимпийски игри, след като кубинецът спечели с 6:0 срещу чилиеца Ясмани Акоста във финала в категория до 130 кг борба класически стил в Париж, предаде БНТ.

Лопес, на 41, вече е с 22 победи и само едно поражение на Летни игри, като това ще бъде неговият финален актив. След схватката той събу кецовете и ги остави в средата на тепиха, обявявайки пред пълната зала своето оттегляне от спорта.

Финалистите Лопес и Акоста се познаваха. Чилийският национал, който по-рано в турнира победи българина Кирил Милов, е роден в Куба и Лопес е единствената причина той да не представя страната на големи спортни форуми като Олимпийски игри. Няма място за двама. Те са добри приятели и бивши спаринг партньори.

Със сигнала за начало на финала обаче приятелството бе оставено настрана. Лопес взе преднина от 3:0 при партера в първата част и във втората дублира аванса си за крайното 6:0. С това той стана шампион на Олимпийски игри за пети пореден път, което не са правили дори икони като Майкъл Фелпс (плуване), Карл Люис (спринт), Ал Ортър (хвърляне на диск), Паул Елвстрьом (ветроходство) и Каори Ичо (борба). Всички те остват зад него с по четири.