Еко

България е най-пострадалата от пожари страна в ЕС

   
България е най-пострадалата от пожари страна в ЕС

България е на челни места в класацията по горски пожари за 2024 г., изготвена от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS). на първо място е Кипър, но непосредствено след това се нарежда нашата страна. Констатацията се базира на данните от общата за континента информационна система, следяща пораженията. Над 38 000 хектара българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за цялата 2023 г.

Страната обикновено преживява около 600 горски пожара всяка година. Тези инциденти годишно засягат средно около 10 000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро.

Все още гори край село Черепово в Сакар. Пожарът е ограничен, но погълна над 10 000 декара, предава БНТ. Обявеното бедствено положение в общините Харманли и Тополовград остава. Няма опасност за населени места. Екипи на пожарната, хеликоптер, тежка верижна техника и 30-тонна водоноска вчера се бориха с огъня.

Пламъците са на два фронта, обхванати са гора, сухи треви и храсти, съобщи вчера зам.-областният управител на Хасково Митко Петров. Изгорели са около 1000 декара. Временно е спряно движението на автомобили в района. Липсва обходен маршрут, полицията просто връща шофьорите. Вечерта стана ясно, че вертолет Ми-17 е излетял в 17 часа от база Крумово, за да гаси. Но заради вятъра пожарът е все така сложен за овладяване.

Над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват днес източния фронт на пожара в планината Славянка, предава и БНР. С вода ще се гаси както от въздуха, така и наземно, като четири високопроходими пожарни коли са разположени във високата част на планината.

Нощта е преминала спокойно, няма разрастване на пожара, съобщиха рано тази сутрин в кризисния щаб дежурните групи. Още вчера беше направена подготовката за гасене с вода и на терен, каза заместник-областният управител Елхан Кълков.

"Направиха много сериозна организация, като изградиха над 1,5 километра линия, която прехвърлят билата и ще подава вода през пожарните коли – високопроходимите. И затова се прави мащабна организация с много хора с тези линии да се опитаме вече да го локализираме", обясни той.

След 9 часа се очакват и испанските самолети, които вчера направиха по 10 обливания от въздуха. Единственият проблем са новите огнища на гръцка територия, откъдето и дойде пожарът. "Това, което наблюдаваме в гръцката част - много на запад, тяхна територия гори и бързо върви нагоре към границата", поясни Елхан Кълков.

Според доклади на Европейската информационна система за горски пожари през първите години на XXI век повече от 100 000 хектара от горите в България са засегнати от пожари.

2007 г. и 2000 г. са били най-лошите в историята на българските гори. През 2007 г. са регистрирани 1479 горски пожари и 43 000 хектара изгорели гори, а през 2000 г. - 1710 горски пожара и 57 406 хектара изгорели гори.

Проблемът е, че тази година вероятно ще е най-лошата за нашата гора. Според доклада на EFFIS за 2022 г. основните причини за горските пожари в България са:

По небрежност са предизвикани 321 пожара (62%)
Поради палеж — 16 пожара (3%)
По естествени причини — 21 пожара (4%)
По неизвестна причини - 158 пожара (31%)

Допълнителни статистически данни, събирани между 1970 г. и 2005 г., показват, че вредни практики в земеделието, електроразпределението, небрежността са се запазили в продължение на десетилетия, което показва дългогодишна уязвимост на горите от пожари.