Икономика

АКФ разкри мащабна схема за паралелно извозване на строителни отпадъци в София?

   
АКФ разкри мащабна схема за паралелно извозване на строителни отпадъци в София?

Разследване на Антикорупционния фонд, озаглавено "Властелините на пръстта", разкрива дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат. Създадената паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси разхвърля боклуците по над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столичната община.

Освен причинените сериозни екологични рискове, злоупотребите, разкрити от новото ръководство на инспектората, ощетяват бюджета на София със стотици хиляди левове.

В това разследване АКФ дава гласност на проблема и приканва разследващите органи да отговорят пред обществото кои са замесените лица и колко високо в структурата на Столичната община са били протекциите за схемата.

И още - възможно ли е директорското място в Столичния инспекторат да струва 500 000 лв.? Кои са фирмите, които злоупотребяват с програмата за извозване на едрогабаритни отпадъци в София? Кой саботира усилията на новото ръководство на Столичния инспекторат и Столична община да прекратят незаконните практики?

"Люлин, Бистрица, Банкя, Панчарево – не е останал район в покрайнините на София, който да не е засегнат", каза София Желева, член на правния екип на АКФ. "С очите си видяхме някои от местата на незаконните засипвания и сме потресени от мащаба на замърсяването. Терените варират от неколкостотин квадратни метра до няколко десетки декара какъвто е случаят с може би най-голямото незаконно сметище в Малашевци."

В продължение на години отпадъците са били изхвърляни в и около деретата на реки, на територията на земеделски земи, на общински и частни имоти.

Добре структурирана паралелна схема

Според новия директор на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков мащабът на незаконната дейност сочи, че тя се е развивала в продължение на години, като е била добре организирана.

"Не става въпрос за сметища, на които отива всеки и си изхвърля каквото иска. Става дума за много добра организация, в която влизат голяма част от транспортните фирми, които работят на територията на София и извозват земни маси и строителни отпадъци от строителните обекти", е категоричен Неделков.

"За съжаление, установихме голям брой незаконни засипвания в общински имоти около и във деретата на реки, което може да доведе до екологична катастрофа при евентуални наводнения", допълва той.

Освен риска от наводнения, нерегламентираното заравяне на строителни отпадъци крие и други рискове за околната среда. Нанасят се и трудно поправими щети на земеделски земи.

Работата по картографиране на незаконните сметища започва след ноември 2023 г., когато инж. Неделков е назначен начело на инспектората. Предприети са и активни мерки за наказване на фирмите нарушители.

В София всички строителните отпадъци и земни маси се транспортират до общинското депо "Враждебна", където на фирмите, превозващи отпадъците, се начислява такса според теглото на товара. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси се наказва с глоби до 5000 лв. за шофьорите на камионите и до 50 000 лв. за транспортните фирми. В разрез с практиките от близкото минало новото ръководство на инспектората предлага налагането на глоби в максимални или близки до максималните размери. Към момента са издадени над 90 наказателни постановления, а стойността на наложените глоби се е повишила неколкократно спрямо предходното ръководство. Предприети са и дисциплинарни мерки спрямо служители на инспектората, като някои от тях са освободени.

Кои са замесените лица?

Според правният екип на АКФ за цялостното разплитане на схемата е нужда намесата на разследващите органи.

"Още през 2015 г. стават публично известни изключително притеснителни данни за нерегламентирани засипвания на територията на общината. Тогава институционална реакция липсва. В момента Столичният инспекторат взема мерки, но техните действия са недостатъчни за решаване на проблема, който може да бъде решен изцяло само чрез реални стъпки на МВР и прокуратурата", изтъква Желева.

През октомври 2015 г., когато предаването "Господари на ефира" излъчва интервю с анонимен служител на Столичния инспекторат, като участници в схемата са посочени дългогодишният директор на инспектората инж. Веска Георгиева и инж. Николай Кючуков, началник Сектор "Контрол на замърсяване от строителството".

Инж. Георгиева застава начело на инспектората през 2008 г., когато е назначена от тогавашния кмет на Столична община Бойко Борисов. Заема поста до смъртта си през 2021 г., когато на директорския пост застава дългогодишният полицай Ивайло Иванов. Инж. Кючуков оглавява сектор "Контрол на замърсяване от строителството" от септември 2011 г.

По рано тази година прелюбопитна информация за инж. Кючуков предоставя дългогодишният служител на инспектората и началник сектор "Контрол на районните инспекторати" Любка Любенова. В един от разговорите, който инж. Неделков записва, Любенова твърди, че Кючуков дълги години е покровителствал схемата за нерегламентирани засипвания, от което получавал значителни материални облаги. Споменава се и сумата от 500 000 лв., която според Любенова Кючуков цели да събере, за да си купи директорската позиция в инспектората.

Освен че запознава началника си с детайли около схемата за паралелно изхвърляне на отпадъци, която според нея няма как да бъде спряна заради намесените огромни суми пари, Любенова предлага "да урегулираме този процес с подходящите хора и по подходящия начин…, за да бъде както е било винаги", защото "кому е нужно да ти взима това, което е дадено за директора".

"Въпреки че АКФ не разполага с механизми да провери голяма част от твърденията на г-жа Любенова, решихме да излъчим записа, защото той съдържа твърде много и твърде конкретни данни за начина, по който се осъществява схемата, включително имена на служители и суми, които се плащат. Приканваме прокуратурата да разследва тези данни", каза София Желева.

Опитите на Неделков да отстрани Кючуков и Любенова от постовете им засега са неуспешни, но към момента и двамата не са на работа. Кючуков изненадващо решава да подготвя научна дисертация и да ползва отпуск, който му е разрешен преди повече от 7 г. – право, гарантирано му от Кодекса на труда. Любенова е в отпуск по болест заради кардиологично заболяване, но Столичната община обжалва болничния лист.

Опитите за дисциплинарно уволнение на Любенова са осуетени от отказа на Независимата синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите, на която тя е секретар. Синдикалната организация е регистрирана два дни преди назначаването на Неделков за директор. В допълнение Любенова е подала три вътрешни доклада срещу инж. Неделков, както и сигнал до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която осъществява функциите на орган, защитаващ лицата, подаващи сигнали за нередности. На 31 юли е получила защита като сигналоподател, което на практика не позволява дисциплинарното ѝ уволнение.

Друго лице, което АКФ призовава прокуратурата да разследва, е Цветелин Тодоров, споменат като "Цецо" в тайно записания разговор. За Тодоров се твърди, че организира засипванията в западните райони на общината. Дали това е така предстои да се изясни, но е факт, че по време на проверка на инспектората той е предоставил фалшифицирано разрешително за рекултивация на терен, издадено от аграрното министерство. Тодоров се е представил и за собственик на девет други терена, където инспекторатът е установил незаконни засипвания.

"С цел прикриване на незаконни засипвания Тодоров е предоставил фалшифициран официален документ. Освен документната измама, органите на реда би следвало да проверят дали собствениците на терени, на чиято територия са констатирани подобни практики, са жертви на нерегламентираните засипвания или съучастници", коментира София Желева.

Общината е издала предписания за почистване на собствениците на засегнатите частни терени. Почистването на общинските терени, замърсени от нерегламентираното изхвърляне, е в компетенциите на районните кметове и допълнително ще натовари общинския бюджет.

"Изложените по-горе факти са само част от изключително притеснителна информация за работата на определени служители на инспектората и общински дружества, която получихме. Поради естеството и мащаба на последиците от проблема ще следим с особено внимание развитието на казуса, както и реакциите на всички компетентни институции", изтъкна директорът на АКФ Бойко Станкушев.