Икономика

Кръгът Осемте джуджета отново не успя да завземе бизнеса на баща и син Златанови

   
Кръгът Осемте джуджета отново не успя да завземе бизнеса на баща и син Златанови

Кръгът "Осемте джуджета" не успя да завземе бизнеса на Явор Златанов и баща му Илия Златанов чрез промяната на собствеността и управлението на фирмата им "Изамет 1991". Софийският апелативен съд го обяви за нищожно, съобщи "Лекс".

Миналата година Софийският градски съд обяви за правно нищо завземането на "Изамет" от подставеното лице Кристиян Христов.

Баща и син Златанови бяха в обтегнати отношения и спореха за фирмата. През 2019 г. Илия Златанов потърси помощ от бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото. Но вместо помощ Петров и хората му превземат фирмата, пари и злато за над 4 млн. лв. на семейството, разказа Илия Златанов пред Антикорупционния фонд.

Синът му Явор пък обяви, че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява с увеличаване на капитала на дружеството, приема за съдружник във фирмата близкия до Петьо Еврото Кристиян Христов, а двамата с Илия Златанов вече няма да са управители на "Изамет" за сметка отново на Христов. Подписването е станало в болница "Лозенец", където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа, и подписал под заплаха за живота му.

Според решенията в протокола от въпросното общо събрание, което Златанов отрича да е проведено, Кристиян Христов е приет за съдружник, капиталът е увеличен от 5000 на 6000 лв., а разпределението на дяловете е 60 дяла от по 50 лв. за Илия Златанов, 40 дяла от по 50 лв. за Явор Златанов и 20 дяла по 50 лв. за Христов. Златанови вече не са управители на "Изамет", управлението поема Кристиян Христов. Общото събрание е дало съгласие Христов да извършва търговски сделки без съгласието на дружеството, както и да участва и да заема ръководни длъжности и в други дружества с ограничена отговорност със сходен предмет на дейност.

През 2021 г. Явор Златанов е завел искове в СГС, с които настоява решенията на Общото събрание за влизането на Христов да бъдат приети за невзети. Тъй като баща и син Златанови спорят отделно за "Изамет", Илия Златанов е завел идентични искове в СГС още през 2020 г. По тях обаче и градският, и апелативният съд приеха, че не е доказал, че също е действал под заплаха, за да подпише промените във фирмата. 

Сега САС постановява, че доказателствената сила на нотариалното удостоверяване на съдържанието на протокола е категорично опровергана, от което следва, че на 23 март 2020 г. не е било проведено общото събрание на съдружниците.

Съдът припомня и практиката на Върховния касационен съд, според която конкретните хипотези на липсващо решение като основание за нищожност са две – когато въобще не е проведено общо събрание на търговското дружество или когато такова е било проведено, но въпросът не е бил предмет на обсъждане и не е взето решение на това събрание.

След отстраняването на Иван Гешев и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов назначи пълна проверка на всички преписки и досъдебни производства по казуса с "Осемте джуджета". Прокуратурата разкри, че още преди 3 г. е била извършена проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура, която е констатирала "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализираната прокуратура, свързани с "Осемте джуджета". Тя е била изпратена на Иван Гешев, като в нея е било обърнато специално внимание на нарушенията при връщането на големи суми пари и злато като веществени доказателства. Последствия обаче нямало.

Във връзка с тези пари и злато, миналата година прокуратурата повдигна обвинения на Петьо Петров, Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов. Деянов бе  обвинен за длъжностно престъпление за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззетите монети на лице, което не е трябвало да ги получи, а Петров и Павлова са обвинени за вещно укривателство. Преди месец пък стана ясно, че постановлението, с което Деянов е бил привлечен като обвиняем е било отменено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Обвинението на Еврото е задочно, защото той се укри още в края на май, когато бе обявен за издирване.