Новини

Дефинираха нетрадиционна сексуална ориентация в закон за образованието

   
Дефинираха нетрадиционна сексуална ориентация в закон за образованието

Депутатите въведоха дефиниция на "нетрадиционна сексуална ориентация" в Закона за училищното и предучилищното образование. Ето какво гласи тя: "Нетрадиционна сексуална ориентация" е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Определението е дело на групата на "Възраждане" и се появи в техен законопроект, с който забраняват налагането на политически и религиозни доктрини и политическата и партийната дейност в училищата и детските градини. Заедно с тях забрана се налага и за "извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната".

Вписването на дефиницията в преходните и заключителните разпоредби на закона се налага, понеже в никой друг няма определение на "нетрадиционна сексуална ориентация". Това обаче предизвика смут сред някои депутати, които призоваваха това да не се прави или поне да се даде достатъчно време за промени между първо и второ четене, за да се изчисти определението, но това така и не стана.

"Това няма нищо общо с целите на законопроекта за спиране на пропагандата в училищата и веднъж въведена тази дефиниция се отнася по всякакви други въпроси, не само за предучилищното образование", каза Георги Георгиев от ГЕРБ и предупреди, че парламентът е на път да създаде "прецедент за правова държава членка на Европейския съюз". Той поиска определението да отпадне от закона, понеже противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права в ЕС и конституцията.

Близо пет часа депутатите спориха по законопроекта на "Възраждане". На няколко пъти излизаха и в почивки, за да спорят по иначе съвсем краткия текст, като в дебата отново бяха намесени и чужди посолства и дори децата на някои депутати. В крайна сметка законът мина окончателно със 135 гласа "за", 57 "против" от ПП-ДБ и ДПС (плюс шестима от ГЕРБ-СДС) и осем "въздържали се" от ГЕРБ-СДС.