Новини

Български военни ще участват в обучението на украинските си колеги

   

  google

Български военни ще участват в обучението на украински военни на територията на страни членки от НАТО, решиха министрите от служебния кабинет „Главчев”.

Военните ни ще могат да участват в операцията на НАТО за подпомагане на Украйна в областта на сигурността и подготовката (NAТО SECURITY ASSIST ANCE AND TRAINING FOR UКRAINE - NSA TU) на територията на страните членки на Алианса, пише в съобщението от Министерски съвет.

„С приемането на това Решение страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност.

Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към операция NSA TU е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса”, гласи информацията, изпратена от Кабинета.

На същото заседание е прието, че България ще плати 34 800 лв. - доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на Международния съюз по далекосъобщения (МСД). Парите са за възстановяване на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие на Министерството на външните работи.