Свят

Извънредно положение в Курск, САЩ питат Украйна какво става

   
Извънредно положение в Курск, САЩ питат Украйна какво става

Губернаторът на Курска област обяви извънредно положение,п след като вчера танкове и артилерия на Киев навлязоха на 15 километра в Русия.

Извънредно положение е въведено в руската Курска област, обяви областният й губернатор Алексей Смирнов в. "Телеграм", предадоха световните агенции, предаде БТА.

"Оперативната ситуация остава трудна в граничните зони. За да елиминиране последствията от влизането на вражески сили, реших да обявя извънредно положение", написа в "Телеграм" Смирнов.
Руската национална гвардия съобщи, че е била засилена  защитата на Курската ядрена централа, предаде ДПА. Мярката е взета заради навлизане и напредване на украински сили в руския граничен район.

Допълнителни сили са били разгърнати в областта, за да предотвратят саботажни действия. Разузнавателни части са пратени както в Курска, така и в Белгородска област, допълва още гвардията.

Курската ядрена централа има четири реактора. Тя се намира на около 60 километра от границата с Украйна. Украински военни, подкрепени от танкове и артилерия, навлязоха през руската граница на руска територия от украинската Сумска област вчера, посочва ДПА.

Според непотвърдени информации те са напреднали на около 15 километра по посока на ядрената централа.

САЩ планират да разговарят с украинските въоръжени сили, за да разберат повече във връзка с навлизането на руска територия, заяви днес говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от Ройтерс.

Жан-Пиер подчерта, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за атаките. Русия заяви днес, че води ожесточени сражения срещу украински сили, които са навлезли на територията на руската Курска област.

Руската национална гвардия заяви, че подсилва мерките за сигурност около Курската атомна електроцентрала и четирите ѝ реактора.

Руският президент Владимир Путин окачестви навлизането на руска територия като провокация.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов докладва на Путин, че руските сили са спрели атаката на около хиляда украински войници и че украинските сили ще бъдат отблъснати обратно към руско-украинската граница.

В ежедневното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинските сили за смелостта им, без да споменава конкретно ситуацията в Курска област, предаде Франс прес.