Икономика

След комисията за Исторически парк: Данни за пирамидална структура и пране на пари на Ивелин Михайлов

   
След комисията за Исторически парк: Данни за пирамидална структура и пране на пари на Ивелин Михайлов

В парламента бе разгледан докладът на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - съосновател на "Величие" и създател на културно-историческия комплекс (б.а. - или както самият Михайлов го нарича - атракцион)"Исторически парк".

След като председателят на комисията Цвета Рангелова от "Възраждане" прочете по-голямата част на доклада, заседанието бе закрито заради показанията на шефа на ДАНС Пламен Тончев и изпълнителния директор на НАП Румен Спецов в него, които са засекретени.

По време на работата на комисията бяха изслушани финансистът Григор Сарийски, журналистът от "Капитал" Йоан Запрянов и арестуваният наскоро влогър Симон Милков, полковник Стефан Калчев, който дълги години е работил като охрана в "Историческия парк", и председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Петър Джелепов, двама инвеститори в парка - Симеон Иванов и Йордан Йорданов, и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

В шестте заседания на комисията се говори за данни за пране на пари, извършвано от Михайлов и кръга около него, документни измами и твърдения, че "Историческият парк" е финансова пирамида по модел "Понци" - незаконна финансова операция, обещаваща големи печалби на потенциалните си инвеститори. В "схемата Понци" обаче те не идват от законни инвестиции, а се изплащат на старите инвеститори от парите, които идват от новите инвеститори.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев говори за данни за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на занижени цени, близки до пазарната. При продажбата на имотите те се продават на пазарна стойност. По този начин паричните средства с неясен произход, представляващи разликата между данъчната основа и пазарната стойност, се легализират. В момента в МВР тече допълнителна проверка съгласно дадени от прокуратурата указания.

По време на изслушването си Йоан Запрянов от "Капитал" заяви, че за да си получи обратно парите, инвеститорите в парка трябва да доведат нов човек на свое място. Той разказа за схема, разкрита му от човек - по думите му - близък до Ивелин Михайлов. Тя е следната: даден човек тегли множество потребителски кредити и ги взима в кеш от банката. Тези пари се дават директно на Михайлов или негов посредник. Източникът на Запрянов е успял да изтегли 4-5 кредита за 180 000 лв. Журналистът има информация и за още четирима души с подобни случаи. По данни на журналиста през последните 2 години чрез тази схема основно постъпват пари в "Историческия парк" и всички останали дружества на Ивелин Михайлов. Запрянов твърди, че това не е единствената схема за печелене на пари - някои хора са били принудени да продадат имотите си, за да инвестират, като срещу това им били обещавани дивиденти.

Запрянов и още няколко от изслушаните говориха за това, че въпросната схема има "пирамидален елемент".

Григор Сарийски заяви пред комисията, че на практика "Историческият парк" е извършвал банкова дейност без лиценз, като събира заеми от различни хора. Той обясни, че масовото събиране на банкови заеми от хора е незаконно и обърна внимание на нереалистичната прогноза на ръководството на "Историческия парк" за очаквания човекопоток посетители на година - 600 000 души. Ако всеки от тях купи билет за 50 лв., то в края на годината трябва да има около 30 млн. лв. приходи. "Историческият парк" обаче е на загуба от основаването си.

Полк. Стефан Калчев разказа, че е охранявал комплекса общо 6 години. Поетапно в периода 2013-2017 г. е давал пари на ръка на Ивелин Михайлов - общо 190 000 лв., с обещание, че ще получи дивиденти от вложените средства. Връщането на парите така и не се случва под различни предлози. Накрая Калчев подава жалба до МВР, от която по думите му не излиза нищо. Въпреки това Калчев успешно осъжда Ивелин Михайлов пред Арбитражния съд въз основа на шест фактури за общо 92 000 лв. Калчев твърди, че Ивелин Михайлов не сключвал трудови договори с работниците си в парка и че им е раздавал пари от сакове в багажник.

Симеон Иванов, който е инвестирал в "Исторически парк" 10 000 лв., разказа пред депутатите как се е срещнал с посредник на Ивелин Михайлов - Мирослав Стоянов. Договорили от тези 10 000 лв. Иванов са получава 1% месечна лихва. Това не се случва, докато не става ясно, че Симеон Иванов е говорил пред ютубъра Станислав Цанов - тогава в същия ден Иванов си получава парите. От неговото изслушване също така стана ясно, че му е било намекнато да си смени адресната регистрация преди местните избори през 2023 г. Симеон Иванов подписал бланка, с която променя адресната си регистрация в Неофит Рилски.

Петър Джелепов от КФН съобщи пред комисията, че акционерите в "Историческия парк" са трима, а не 1000, както Ивелин Михайлов твърди. При наличието на данни, че пакетът акции - 200 броя, който е предлаган през 2017 г. за 20 000 лв. и който през 2019 г. се вдига на 50 000 лв., КФН прави предположение, че последващите продажби на акции са вторични. Това означава, че с инвестициите не се увеличава капиталът на дружеството. 

Спрaвка в Агенцията по вписванията сочи, че има над 400 записа на името на съпругата на Ивелин Михайлов - Вася, за периода 2015 - април 2024 г. Вася Михайлова се явява купувач в по-голямата част от сделките. При продажбата на прехвърлените имоти основна част от купувачите се явяват свързани с Ивелин Михайлов дружества и физически лица. 

МВР разкри информация за личния оръжеен арсeнал на Ивелин Михайлов - той притежава 22 нарезни ловни карабини с разрешителни, 5 гладкоцевни пушки и 6 броя супресора. Всичките разрешителни са издадени от МВР-Ловеч. Служителите в охранителната фирма, създадена от Ивелин Михайлов, нямат разрешителни да използват оръжие.