Спорт

Хавиер Ибанес спечели бронз, България с пет медала в Париж

   
Хавиер Ибанес спечели бронз, България с пет медала в Париж

Хавиер Ибанес спечели бронзов медал за България в категория до 57 кг от боксовия турнир на олимпийските игри в Париж. 

Както и обеща, натурализираният кубинец остави сърцето си на ринга в полуфинала срещу Мунарбек Уулу, но съдиите присъдиха победата на киргизстанеца с 4:1 гласа.

Първите два рунда на бяха много равностойни. Кубинецът с български паспорт игра доста агресивно, но след двата рунда четирима рефери дадоха равенство, а един - предимство за Уулу. Всичко трябваше да се реши в третия рунд. След него съдиите решиха, че успехът е за киргизстанеца. Битката се проведе на "Ролан Гарос".

За да стигне до полуфинала и до медалите, Ибанес спечели над украинеца Айдер Абдураимов и над японеца Шудай Харада. След загубата от Уулу медалът му остана бронзов.

Хавиер Ибанес беше подсигурил първия медал за България от олимпийските игри, а тази вече медалът се оказа бронзов. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Хавиер Ибанес беше подсигурил първия медал за България от олимпийските игри, а тази вече медалът се оказа бронзов. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ Снимка: Найден Тодоров

Хавиер всъщност беше първият спортист, осигурил медал за България на олимпийските игри. Класирайки се на полуфинал, той стана сигурен медалист. От изхода на мача с Уулу зависеше дали ще продължи и към титлата и изпяването на българския химн, който обеща да научи. Ибанес бе спрян в полуфиналната битка, но все пак именно той даде тон за последвалите български успехи в Париж.

България вече има гарантирани пет медала на олимпийските игри в Париж. Малко по-рано Семен Новиков стана олимпийски шампион в категория до 87 килограма в борбата класически стил, след което бронзови медали добавиха Кимиа Ализаде в женското таекуондо до 57 кг и Божидар Андреев във вдигането на тежести в категория до 73 кг. 

Борецът Магомед Рамазанов си гарантира най-малко сребро, след като се класира на финал при 86-килограмовите в свободния стил.

В битката за златото в мъжкия бокс до 57 кг на 10 август киргизстанецът Мунарбек Уулу ще се изправи срещу водача в схемата и шампион от Азиатските игри Абдумалик Халоков (Узбекистан).