Новини

Датата за предсрочния вот е ясна: 20 октомври - пред урните и машините

   
Датата за предсрочния вот е ясна: 20 октомври - пред урните и машините

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. 

Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет. 

"Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев на "Дондуков" 2.

"Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност. Ще съставя кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", отвърна му Кожарева.

"Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори", подчерта още тя.

Припомням ви, че по-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявката си да поеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това от президентството обявиха, че Румен Радев е избрал Кожарева, за да ѝ връчи мандата.