Спорт

Скандал в родната атлетика: Състезателка пропуска Световното първенство заради абсурдно решение на федерацията

   
Скандал в родната атлетика: Състезателка пропуска Световното първенство заради абсурдно решение на федерацията

Поредна абсурдна ситуация в българската лека атлетика! Българската федерация по лека атлетика се подготвя за Световното първенство за юноши и девойки под 20 години, което ще се проведе в Лима, Перу от 27 до 31 август. 11 млади атлети имат покрит норматив за надпреварата, сред които и 15-годишната Ива Деливерска. Възпитаничката на Любомира Бръмбарова трябваше да вземе участие при по-големите на 100 метра препятствено бягане. Това обаче няма да се случи, сподели нейната треньорка.

Ива Деливерска пропуска Световното първенство поради скандално решение на федерацията Двете взели решение да пропуснат планетарния шампионат, след като от федерацията решили да не включат треньорката в състава за Перу. Това е честа практика от родната атлетика, но обикновено се прави, когато има няколко състезатели на една и съща дисциплина. Но тук случаят е друг, тъй като Ива Деливерска е единствената с норматив на 100 м. препятствия. В последните 2 месеца 15-годишната ни атлетка зае 5-тата позиция на Европейското първенство до 18 години, стана втора на Балканиадата и спечели националната титла в три различни върастови групи.

"Искаме да споделим нещо с всички вас", написа в социалните мрежи Любомира Бръмбарова. "Изправени сме пред неприятна ситуация и ни се наложи да вземем трудно решение. Отпадаме от групата от 11 атлети пътуващи за световния шампионат в Лима (Перу),по следните причини: БФЛА взема решение 15-годишната Ива Деливерска с покрит норматив, единствена в нейната дисциплина, класирала се 5-та на Европейското първенство в Банска Бистрица, 2-ра на балканския шампионат, рекордьорка на България и шампионка във всички възрастови групи в дисциплината 100м. пр., че няма нужда от личния си треньор.

Сами разбирате че състезател без треньор е като птица с подрязани крила.....Това автоматично обезсмисли участието ни в този форум,което щеше да е принос в развитието ни и трупането на опит. Искаме да пожелаем успех на всички наши състезатели и на техните треньори...(на тези които ще са до състезателите си и на тези които няма да са). А на господата от БФЛА ще кажа:

1. Докато не сложите като приоритет развитието на младите ни атлети ,атлетика няма да има.

2. Докато пестите от разходи за атлети и треньори(те защото са много),атлетика няма да има.

3. Докато не започнете да цените и уважавате труда на треньора и състезателя подобаващо ,атлетика няма да има. Мога да изреждам поне до 20 ,но ще спра до тук. ГОСПОДА ОТ БФЛА, треньорът е най-важният човек до състезателя. Без правилния човек до всеки състезател, успех не може да има. Треньора не ви е работник, нито подчинен, нито път е редно да наглеете и да си мислите, че трябва да ви нареждаме глава. Неуважението и умаловажаването на труда ни ви гарантира само едно: Нали знаете какво няма да има?"

Младата състезателка допълни: "Въпросът не е финансов, принципен е. Ако се наведе глава, ще повторят ситуацията, ако не с нас, с някои други отново и отново. Това е практика на федерацията. Много български състезатели са мачкани и пренебрегвани по този начин. Искаха и контузена да ме изкарат, за да си избършат ръцете. Не е редно да се продължава по този начин!"