Новини

Елен изненада туристите в Царево: Той се разходи по улиците на града (ВИДЕО И СНИМКИ)

   


Елен изненада туристи и местни жители на Царево. Животното се разходи по улиците на града. На видео, публикувано то журналиста Горан Благоев, се вижда как еленът се разхожда сред бетона и колите съвсем спокойно.

„Неочакван и грациозен гост снощи в квартал „Василико“ в Царево събра много смаяни погледи. Елен се е разходило час по улицата, след дворовете и зелените площи, прескочи две-три огради и се върна в планината“, написа Благоев във Фейсбук.

„Та има много легенди за странджанския елен, който навестява хората. Дали и това не беше един оживял спомен от миналото или благословия на природата???“, пише още той.

Благородният елен е един от най-големите видове елени.

Женската се нарича кошута. Благородният елен обитава по-голямата част от Европа, района на Кавказките планини, Анадола, Иран и части от западна Азия.

Това е единственият останал вид елени, обитаващи Африка и по-конкретно Северноафриканските Атласки планини.В много части на света месото от благороден елен  се използва като хранителен източник.

Въпреки че в миналото благородните елени са били рядкост в някои части на Европа, те никога не са били близо до изчезване. Повторното въвеждане и усилията за опазване, като например в Обединеното кралство и Португалия, довеждат до увеличаване на популациите на благороден елен, докато в други области, като Северна Африка, популацията продължава да намалява.

Рогата на мъжкарите започват да растат март-април, и докато достигнат пълно развитие през юли-август са покрити с фина мъхеста кожица. Падат февруари. На едногодишните екземпляри рогата са много малки и недоразвити, имат едно, максимум две разклонения, на втората година могат да бъдат вече шест. С възрастта рогата стават все по-големи и разклонени. Максимум се достига около десетата година, когато разклоненията им могат да достигнат 24 или повече на брой. Когато животното започне да остарява, рогата започват да намаляват размера си.

Разпространен в Европа (включително и България) и Азия. Обитава не много гъсти широколистни и смесени гори в равнинни, полупланински и планински местности. Често можем да го срещнем и в полугористи открити местности.