Икономика

Франция с рязък спад в производството на вино заради градушки и влага

   

  google

 

Производството на вино във Франция ще намалее рязко през тази година на фона на градушките и влажното време в страната, което е предизвикало развитието на болести по лозята. Това съобщи френското земеделско министерство, цитирано от Ройтерс. 

Франция е най-големият производител на вино в света. Очаква се тази година обемите му да възлязат на между 40 и 43 млн. хектолитра. Това е значително по-малко от 47,9-те милиона хектолитра, произведени през 2023 г.

Очакваните през тази година количества са и под средното 5-годишно производствено равнище от 44,2 млн. хектолитра вино на година, сочат предварителните оценки на земеделското министерство в Париж.

Вината и спиртните напитки са сред водещите продукти, които формират френския износ.

Потреблението им във Франция намалява, което оказва негативен ефект върху част от местните производители. Сред тях са и лозаро-винарите от района на Бордо.

Френското земеделско министерство отбелязва, че се очаква спад на производството на вино в Шампан спрямо 2023 г., тъй като пролетните слани и градушките са засегнали реколтата от грозде в региона.

Очаква се спад на производството на вино и в региона на Бордо, където по-рано са били изкоренени около 8000 хектара с лозови насаждения. Целта е била да бъде ограничена реколтата от грозде и да бъдат запазени по-високите цени на виното, се посочва в съобщението на министерството на земеделието.

Заради градушките и болестите по лозята там се очаква още по-значителен спад при производството на вино след намаляването му, отчетено през 2023 г.