Икономика

Европрокуратурата прати на съд българин, взел с измама близо 500 хил. лева за ферма за кокошки

   
Европрокуратурата прати на съд българин, взел с измама близо 500 хил. лева за ферма за кокошки

Европейската прокуратурата в България съобщи, цитирана от "Лекс", че е пратила на съд предприемач, който с измама е получил близо 500 хил. лева за изграждане на ферма за кокошки носачки. Той ще бъде подсъдим за това, че е използвал фалшива документация за получаване на парите от Европейския съюз.

Подсъдимият е управител на фирма, която е взела еврофинансиране от Държавен фонд „Земеделие” за проект за развитие на ферма за производство на яйца на стойност 490 000 евро (958 459 лв.). За да получи авансово плащане, управителят представил банкова гаранция, която е била отхвърлена от разплащателната агенция, тъй като не отговаряла на изискванията.

Според обвинението впоследствие мъжът представил фалшива поправка към оригиналната банкова гаранция, което я прави да изглежда така, сякаш е издадена от банката с необходимите промени. По този начин е подвел разплащателната агенция, която е извършила авансово плащане от приблизително 245 000 евро (479 229.70 лв.), равностойност на 50% от средствата, посочиха от европрокуратурата.

Освен това, според разследващите, фермата, за която са били отпуснати парите, никога не е била изградена. Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи присъда от 2 до 8 години затвор.

До момента ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура не може да се похвали с дела срещу хора от висшите етажи на властта в България. От доклада за 2023 г. стана ясно, че европрокуратурата няма нито една осъдителна присъда в България и няма наложени забрани или запорирано имущество. През тази година обаче европрокуратурата съобщи за присъда на бизнесдама заради субсидии за автосервиз. Преди това пък Европейската прокуратура в София съобщи, че е дала на съд собственик на овцеферма, обвинен за измама със субсидии и подправяне на документи за 69 000 евро, а преди месец на съд беше пратен и млекопроизводител.