Новини

Непреминалите технически преглед автомобили вече не се спират от движение

   

  google

Агенция "Автомобилна администрация" вече не смята неизправните след Годишен технически преглед (ГТП) автомобили за опасни, съобщи общественото радио, позовавайки се на информация от Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. 

Това е едно от обещанията, които транспортният министър Георги Гвоздейков даде в отговор на недоволството, че колите минават прегледите по-трудно.

Промяната е от началото на тази седмица. "Вече замерванията не са в категорията "опасни", защото ако влизаха в категорията "опасни", те трябваше да бъдат спирани от движение. Променили са системата и вече не са като "опасни", заяви Бондаренко.

Така сега всеки неизправен автомобил излиза с бележката за "значителни" опасности, става ясно от думите на Бондаренко. Това дава възможност на собствените им да ги отстранят в определения 14 дневен срок.

"Просто успокояваме хората, за да няма напрежение, но това не им решава проблема. Техният проблем е по автомобила", добавя Бондаренко.

Тя не посочи как промяната е станала преди работната група, сформирана от министерството на транспорта да се е произнесла, но посочи, че след неуспешния ГТП собственикът ще има право да шофира автомобила си само, за да го закара в сервиз.

Тя предупреди, че ако след неуспешния преглед има инцидент, е възможно застрахователите да не признаят щетите.

В края на юли, в първата седмица след пълната дигитализация на прегледите, беше отчетен незначителен процент недопуснати коли по пътищата. Броят на колите с "леки несъответствия" също не бе голям.