Свят

Продължават протестите срещу добива на литий в Сърбия

   


В Сърбия се проведе голям протест срещу плановете за мащабен добив на литий. Десетки хиляди се събраха в центъра на Белград. Те са против строежа на мини в долината на река Ядар.

Държавните медии в страната критикуваха протеста. Те тиражираха твърдения на президента Александър Вучич, че руското разузнаване му казало, че протестиращите ще опитат да направят преврат. Митингът премина мирно.

Протестиращите не искат мините, защото са вредни за околната среда. Те трябва да бъдат изградени в район с пасища, гори и няколко малки реки. Правителството настоява, че по проекта ще се спазват стриктни екологични норми. Преди няколко години британско-австралийския минен гигант Рио Тинто пак искаше да разработва находищата. Проектът беше спрян след няколко масови протеста.

„Не можеш да правиш мина във фермите. След 30 години ще имаш само пустиня на това място. Земеделието от този район ни носи повече, отколкото ще ни донесе мината. И освен това не вреди на здравето на всички”, каза участникът в протеста Мица Милованович.

„Тази мина ще донесе само разруха. Ще унищожи земеделската земя, а печалба за страната няма да има. Приказките за икономическо величие на Сърбия са същите като приказките, че добива на диаманти ще направи Южна Африка богата”, посочи друг участник в протеста Весна Попович.