Свят

Путин е отстранил Герасимов от управлението на отбраната в Курск

   
Путин е отстранил Герасимов от управлението на отбраната в Курск

Кремъл обяви "контратерористична операция" в три региона на Руската федерация, съседни на Украйна, включително Курска област. Това може да означава, че Владимир Путин е назначил директора на ФСБ Александър Бортников, на когото има най-голямо доверие сред силите за сигурност, да ръководи отбраната на Курск.

Според американския Институт за изследване на войната (ISW) Бортников преди това се е утвърдил като ефективен кризисен мениджър за режима в Кремъл. Смята се, че именно Бортников е успял да постигне мирен изход от „въстанието на Вагнер“, водено от Евгений Пригожин през юни 2023 г.
Сега, подобно на лятото на 2023 г., режимът на Путин е в тотален шок от изненадващата инвазия на украинската армия на руска територия. След пълномащабната си агресия срещу Украйна Путин стана още по-параноичен и са много малко хората, на които има доверие. Освен това, чисто формално според руското законодателство, „контратерористичната операция“ трябва да се ръководи от специалните служби, а не от армията.

Съобщението за антитерористична операция, ръководена от Бортников, предполага, че Путин е бил недоволен от начина, по който руското военно командване се е справило със ситуацията в района на Курск. Анализаторите посочват, че началникът на Генералния щаб генерал от армията Валерий Герасимов по време на среща на 7 август е излъгал Путин, че неговите войски ефективно контролират ситуацията и са спрели украинското настъпление в района на Курск.

В същото време ISW смята, че форматът на „контратерористичната операция“, ръководена от ФСБ и Бортников, може да усложни нещата за руснаците и да намали ефективността на техните действия, когато се опитват да спрат настъплението на украинците. Все пак става дума за пълноценни фронтови битки, в които ще трябва да участват армейски части. Следователно Министерството на отбраната на Руската федерация ще бъде задължено да прехвърли такива части на разположение на ФСБ, което според анализаторите ще доведе до допълнително търкане между тези структури, които и без това са враждебни една към друга.