Свят

Над 150 хиляди японци получиха препоръка да се евакуират заради тайфуна Мария

   
Над 150 хиляди японци получиха препоръка да се евакуират заради тайфуна Мария

Повече от 150 хиляди жители на японските префектури Аомори, Ивате и Ямагата бяха посъветвани да се евакуират на безопасни места поради приближаването на тайфуна Мария, който удари брега на североизточния регион Тохоку в понеделник сутринта, предаде ТАСС.

Така в Аомори повече от 23 хиляди жители на град Хачинохе получиха препоръка да се приютят в евакуационни центрове. В Ивате повече от 130 хиляди души са получили подобни съобщения в селищата Куджи, Танохата, Ивайзуми и други.

Някои от препоръките по-късно бяха отменени за почти 50 хиляди жители на Ивате, но подобни мерки бяха засилени по отношение на други населени места.

Тайфунът Мария се намира над източната част на региона Тохоку и до понеделник вечерта ще пресече остров Кюшу до брега на Японско море. Според метеоролозите скоростта на поривите на вятъра в района на тайфуна достига 25-35 м/с.

86 полета са отменени поради тайфуна, железопътните оператори предупреждават за възможни отменени влакове или закъснения, а фериботните услуги са преустановени.