Новини

Прокуратурата повдигна обвинение на Ружа Игнатова за пране на пари

   
Прокуратурата повдигна обвинение на Ружа Игнатова за пране на пари

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова, позната като "криптокралицата",  по международното разследване за световноизвестната измама с криптовалутата OneCoin.

Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. на територията на Република България е образувала и ръководила организирана престъпна група, създадена с цел да извършва инвестиционни измами по схемата от типа “Понци”, както и с користна цел.

Ружа Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема и за пране на пари - за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. при условията на продължавано престъпление като подбудител и помагач в едни случаи, а в други като извършител, извършила множество сделки за имуществено разпореждане, като по този начин е прикрит произходът и действителните права върху имущество, за което знаела, че е придобито от престъпна дейност - инвестиционни измами от типа “Понци”, като деянията са извършени в изпълнение на решение на ОПГ, имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Спрямо обвиняемата е постановено задържане до 72 часа, което ще бъде изпълнено при установяването ѝ, заявяват от прокуратурата.

На 26 юни 2024 г. в Съдебната палата в гр. София и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен направиха изявление във връзка с провеждането на съвместно разследване срещу криминалната дейност на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова и ръководената от нея финансова пирамида „OneCoin”.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов подчерта необходимостта от сътрудничество на правоохранителните власти на отделните държави в противодействието на престъпления, които „акумулират значителни по своите мащаби финансови и материални активи, придобити по престъпен начин“.

От своя страна посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен заяви, че правителството на САЩ е обявило награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация, водеща до задържането и/или осъждането на Ружа Игнатова, която е разследвана за една от най-мащабните схеми за измами в историята за над 4 млрд. щатски долара.