Икономика

Все повече общини остават без работеща аптека през нощта

   
Все повече общини остават без работеща аптека през нощта

Във все повече общини в страната няма аптека, която да работи през нощта. Малко са и общините, в които има поне една работеща денонощна аптека. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

"В последните години расте броят на общините, в които няма работеща аптека, като вече са 22. В тях живеят малко хора, но те не бива да бъдат оставяни без достъп до медикаменти” споделя пред "Труд" Петя Георгиева от
Института за пазарна икономика. Тя допълва, че нуждаещите се пътуват до голям град, за да си набавят необходимите лекарства и медикамента или използват трети лица.

"Пазарът е силно регулиран, но част от регулациите могат да бъдат променени. Онлайн търговията и разпределението на медикаменти чрез куриери трябва да бъдат улеснени", допълни Георгиева.

По думите ѝ 173 аптеки са се възползвали от механизма, стимулиращ разкриването на нови такива.

"Намаляването на данъчната ставка само за някои повдига много въпроси и създава неравнопоставеност между участниците на пазара. На много места фармацевти приготвят лекарства на място", посочи още тя.

През 2023 година общините, в които няма нито една аптека, са се увеличили с две и вече са 32. В още 42 общини пък има само една. Общият брой на аптеките през миналата година слабо намалява до 3252 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Разположението им продължава да е концентрирано в големите общини и големите населени места – в София те са 725, в Пловдив – 219 и във Варна – 181. Общините без аптека са едни от най-малките в страната и в тях достъпът до лекарства остава силно ограничен – това са например Трекляно, Антоново. Тези данни посочват в своя анализ от Института за пазарна икономика (ИПИ).