Автомобили Анализи

Цапащите коли няма да се спират от движение, имат 30 дни да отстранят дефекта

   
Цапащите коли няма да се спират от движение, имат 30 дни да отстранят дефекта

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове, няма да се спират от движение. Промените  в наредбата за техническите прегледи предвиждат да се увеличи от 14 на 30 дни срокът за отстраняване на неизправностите, съобщават от министерството на транспорта.

 Промени в Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства са публикувани на страницата на министерството и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет – https://strategy.bg/ за обсъждане в срок от 30 дни.

Припомняме, че със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32. Заключението на експертите е, че неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове не засягат пряко пътната безопасност. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като „опасни" и превозните средства се спираха от движение.

С настоящите промени в Наредба Н-32 се предвижда неизправностите относно емисиите в отработените газове от МПС да се класифицират като „значителни". В този случай на собствениците на превозни средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед. Друга промяна в Наредбата предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане на 30 дни.