Икономика

Европейската прокуратура влезе в Булгартрансгаз

   
Европейската прокуратура влезе в Булгартрансгаз

Полицията е разрешила достъпа на Европейската прокуратура до газовия оператор "Булгаргазтранс" тази сутрин, съобщи бТВ. От Брюксел засега отказват коментар по повод акцията. Не е известно и колко души участват в нея. Според МВР достъпът е осигурен за разследване, свързано с турската газова компания "Боташ". ЕК проверява "Боташ" от няколко седмици.

България сключи сделка с "Боташ" чрез "Булгаргаз" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 г. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех. През април парламентът реши договорът да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

На 19 април т.г. Народното събрание задължи служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговори споразумението с турската енергийна компания "Боташ". Преди да стане министър Владимир Малинов беше на поста изпълнителен директор на българския газов оператор "Булгартрансгаз". Той е участник в тристранното споразумение между "Боташ", държавния газов доставчик "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", подписано на 3 януари 2023 г.

Няколко дни по-късно депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски обяви, че "Булгаргаз" носи отговорност за неизгодния договор с "Боташ" и че е наложена чужда воля за сделката.

На 11 юли от отговор на служебния енергиен министър стана ясно, че "Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението между двете компании за достъп до терминали за втечнен газ и пренос с приложен към писмото проект на допълнително споразумение. Това е станало на 4 юли, обяви Владимир Малинов.

По думите му проектът съдържа предложение за изменение, което е съобразено с текущите пазарни нива на предоставените от "Боташ" услуги в региона с цел на запазване на финансовата стабилност, както и на част от предимствата на споразумението, а именно за обезпечаване на сигурността и диверсификацията на доставките.