Новини

Новият кабинет спешно трябва да предложи еврокомисар

   
Новият кабинет спешно трябва да предложи еврокомисар

Българският еврокомисар Илиана Иванова по иновации и образования Илиана Иванова призова София бързо да предложи кандидат за нов комисар. 

“В крайна сметка е добре за България да има в срока, който е поставен от Европейската комисия и да не губим време, защото в крайна сметка и ресорите започват да се обсъждат, така че е добре това да се случи в близките дни или поне до края на срока”, коментира Илиана Иванова.

Преизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече изпрати писма до държавите от ЕС, в което ги помоли за имена на кандидатите за еврокомисар. Крайният срок за отговор е 30 август. Служебният премиер Димитър Главчев вече обяви, че правителството му няма да предложи кандидата и остави това на следващия кабинет.

Номинираната за нов служебен премиер Горица Кожарева от своя страна все още не е готова с предложението си за кабинет, като се очаква това да стане до 20 август.

Така тя ще има едва няколко дни, за да подготви българската кандидатура, при положение, че според дипломатически източници преговорите за бъдещите ресори в ЕК вече текат и България остава извън процеса.

“Знаете, че това е ресорът на бъдещето, който се занимава с иновации, изследване, образование. Много важни теми. Ресорът енергетика, който се коментира от политиците, също е важен и интересен, но това решение се взема от националните правителства”, допълни българският еврокомисар пред БГНЕС.

Иванова влезе в ЕК на мястото на Мария Габриел, която се върна в България, за да стане ротационен премиер, което не се случи. Сега Мария Габриел е спрягана за висок пост в НАТО.

Според неофициална информация ако България се задейства, има шанс да получи портфолио като транспорта или енергетиката. Ако България се забави обаче, е много вероятно да отговаря за по-периферен ресор. 

За транспорта се спряга името на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков.

Името на Илиана Иванов също е в обръщение, въпреки че според информация на Mediapool тя може да поеме друг пост.

Традиционно се спрягат и имената на Екатерина Захариева и Деница Сачева от ГЕРБ.

ПП-ДБ настоява Народното събрание да изслуша кандидатите, посочени от правителството, а от БСП призоваха за спешни консултации.

Урсула фон дер Лайен обясни, че ще поиска от държавите, които не подкрепят досегашния си комисар, да представят две кандидатури - на мъж и на жена. 

След това тя ще прецени коя от двете да избере.

След това кандидатите трябва да се явят на изслушване в Европейският парламент. 

Новата Европейска комисия трябва да заработи през есента.