Шоу

Какво са Персеидите и как най-лесно можем да ги видим

   
Какво са Персеидите и как най-лесно можем да ги видим

До 100 падащи звезди на час могат да се наблюдават по време на метеоритния дъжд на Персеидите, пише Deutsche Welle. Какво се знае за този феномен и как най-лесно можем да му се насладим?

Човек винаги е бил запленен от нощното небе и особено от падащите звезди. Смята се, че те носят късмет. Наблюдението на звездите играе важна роля в почти всички култури. В повечето случаи този природен феномен се е смятал за проява на нещо божествено. През 2024 г. най-обилното наблюдение на падащи звезди е в момента - между 11 и 13 август. В нощното небе сега могат да се наблюдават до сто летящи звезди на час.

Какво представляват Персеидите?

Това, което наблюдаваме в момента, са Персеидите - ярък метеоритен дъжд, който се появява всяка година през август от съзвездието Персей. Повечето от тях напълно изгарят в атмосферата, но въпреки това експертите смятат, че всяка година на Земята падат около 2 000 тона отломки от метеорити.

Персеидите се появяват, когато Земята преминава през шлейф от частици, оставени от кометата 109P/Swift-Tuttle, открита през 1862 г. Тя е огромна - диаметърът на ядрото ѝ е около 26 км, което е почти три пъти повече от размера на астероида, убил динозаврите. Но учените смятат, че през следващите хиляда години сблъсък със Земята е изключен. Яркото сияние се дължи главно на високата скорост на трохите от космоса: Персеидите навлизат в земната атмосфера със скорост до 50 километра в секунда, като компресират и нагряват въздуха дотолкова, че той започва да свети.

Как най-лесно да ги видите?

Потърсете наистина тъмно място, далеч от светлините на града. Търсете в небето следи от светлина върху голяма площ - за предпочитане на североизток. Нямате нужда от увеличение, за да видите падащите звезди - можете спокойно да им се насладите и с невъоръжено око.

Важно е да не бързате, а и да не гледате яркия екран на мобилния си телефон, докато се опитвате да видите падащите звезди. Очите имат нужда от половин час, за да свикнат напълно с тъмнината. Всеки път, когато гледаме ярка светлина, това пречи на очите ни да превключат напълно на този "нощен режим”, който е вграден в тях.

Още един съвет - бъдете нащрек рано сутрин. Персеидите образуват издължен облак кометен прах, през който Земята прелита всяко лято. По време на този полет Земята естествено продължава да се върти около себе си. А в ранните сутрешни часове тя се е завъртяла дотолкова, че можем да гледаме директно в приближаващия облак от кометен прах. Ето защо повечето падащи звезди могат да се видят точно преди зазоряване.