Новини

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка

   

  google

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка, информира БНТ.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.

На 9 август стана ясно, че Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) води активно разследване по казуса с "Пътстройинженеринг“ АД и "Био Майнинг", свързани с Румен Гайтански - Вълка, където има риск за средства, отпуснати от ББР с рисково обезпечение.

Това потвърди и.ф. председател на КПКОНПИ Антон Славчев.

На 7 август стана ясно, че Българската банка за развитие (ББР) е успяла да възстанови нищожна част от дадения рекорден заем на фирма "Роудуей Кънстракшън".

Припомняме, че той беше отпуснат по времето, когато Стоян Мавродиев беше начело на ББР. Компанията стана известна, защото е представлявана от Иван Георгиев – адвокат на Румен Гайтански-Юнг.

Допълнително разследване на "Фокус" показа, че Румен Гайтански е държал дългове на ТЕЦ "Варна" през 2021 година. Собственик на ТЕЦ "Варна" е фирма "Сигда Инвестмънт" АД, в която директори са Ахмед Доган и Данаил Папазов (бивш транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски).

Повече от три години по този случай се води разследване от българската прокуратура и от Комисията за противодействие на корупцията, но до момента няма никакви резултати по него. В средите се говори, че всеки служител в ББР знае за него.

Документи, с които се сдоби "Фокус" показват, че на 17.06.2019 г. е сключен договор за кредит от 150 милиона лева между ББР и новосъздадената фирма "Роудеуй Кънстракшън“ АД, зад която вече стана ясно, че стои Румен Гайтански – Вълка. Официално лице във фирмата е адвокатът на Вълка Иван Емилов Георгиев. Кредитът е отпуснат за покупка на дружеството "Пътстройинженеринг“ АД, акциите на което се държат от фирмата на Гайтански - "Био Майнинг“, в която той е основен акционер. Тази фирма е собственик и на скандалната ловна вила, която Столична община не може да събори няколко години вече.

Кредитът от ББР реално обаче е необезпечен, тъй като "Роудеуй Кънстракшън“ АД и "Пътстройинженеринг“ АД нямат активи за реално обезпечаване. За обезпечение се използва договор за доставка на инертни материали, който е прекратен след като изпълнява функцията си като обезпечение.

На 28.06.2019 г. - след като кредитът е отпуснат - "Роудеуй Кънстракшън“ АД плаща на "Био майнинг“ АД 103,5 милиона лева на основание: "продажба на акции“.

46 милиона от тези пари Румен Гайтански получава в личната си сметка като "дивидент“ от "Био майнинг“ АД. На практика се получава, че свързаната с Вълка фирма усвоява кредит от ББР и прехвърля тези средства на друга фирма - негова фирма, с формална сделка. Т.е. от нея Гайтански реализира личен приход от 46 милиона лева. Най-вероятно с тези пари е финансирането и построяването на прословутата ловна хижа.

Друг интересен факт е, че от получените от "Роудеуй Кънстракшън“ АД пари, "Био майнинг“ АД плаща на друга фирма – "Кристална вода“ АД 28,6 милиона лева на основание "заем“.

"Кристална вода“ също е свързана директно и индиректно с Гайтански по линия на лицата, които участват в нея и това е лесно да се провери.

"Кристална вода“ от своя страна е обезпечител по договор за кредит между "Търговска банка Д“ и ТЕЦ "Варна“ АД и така на 31.03.2021 г. "Кристална вода“ погасява задълженията на ТЕЦ-а към банката в размер на над 26 милиона лева.

Официално собственик на ТЕЦ "Варна“ е фирма "Сигда“, в която участие имат Ахмед Доган и министърът от кабинета "Орешарски“ Данаил Папазов.

На 31.03.2021 г. ТЕЦ "Варна“ АД и "Кристална вода“ АД подписват договор, по силата на който ТЕЦ-ът се задължава да върне сумата от 26 милиона лева, които фирмата е превела на банката. Отделно от това - седмица по-късно - на 07.04.2021 г. двете страни сключват договор за заем за 3.3 милиона лева, които "Кристална вода“ предоставя на ТЕЦ "Варна“.

На 02.07.2021 г. "Кристална вода“ прехвърля задълженията на ТЕЦ "Варна“ в размер на близо 30 милиона лева (26 млн. + 3.3 млн.) на Румен Гайтански.

Към този момент няма как да потвърдим дали документите, които са приложени са истински, но ако това е така, излиза, че през 2021 година "Кристална вода" е погасила банково задължение на ТЕЦ "Варна" и съответно ТЕЦ-ът трябва да върне парите на "Кристална вода".

В този случай става въпрос за милиони.

Ето и текста на прессъобщението от КОНПИ:

Във връзка с множество журналистически запитвания за проверка на предоставен от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. на „Роудуей кънстракшън“ АД кредит в размер на 148.5 млн. лв., Комисия за противодействие на корупцията (КПК) прави следното разяснение:

Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в гр. Кърджали търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Действията по разследването на КПК имат за цел да установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК, резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.